Isus želi da se više zagledamo u svoju grijehom izranjenu dušu

web-cvjetnica1Svečano proslavljena Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje

U Rijeci je 20. ožujka svečano proslavljena Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje. Riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić blagoslovio je maslinove grančice u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije te predvodio procesiju i misno slavlje u katedrali sv. Vida.
Mnogobrojnim vjernicima poručio je kako ova nedjelja ima dvostruki spomen na Isusa i zbog toga dva imena: Cvjetnica i Nedjelja Muke Gospodnje. Prvi naziv podsjeća na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem na način kako su to činili židovski kraljevi. Bio je dočekan i slavljen od mnoštva kao kralj, Mesija kojega su dugo iščekivali, a nekoliko dana kasnije to isto mnoštvo klicalo mu je: “Raspni, raspni ga!”, kazao je nadbiskup. Dodao je da sva četiri evanđelja donose izvještaj o tom odbacivanju Isusa od židovskog naroda, ponižavanju, smrti, muci, raspeću i uskrsnuću. “Isusovo vazmeno otajstvo, a to su njegova muka, smrt i uskrsnuće, daju značenje i smisao svemu njegovu životu i djelu. Budući da se u cijeloj liturgijskog godini samo ove nedjelje u cijelosti čita opis njegove muke i smrti, ona se naziva Nedjelja Muke Gospodnje.”
Također, Isus nije bio izdan samo od svjetine, nego i svojih učenika, podsjetio je nadbiskup navodeći primjere Judine izdaje, Petrova zatajenja ali i ponašanja drugih učenika. Ono što je zajedničko svima četirima evanđeoskim izvještajima o Isusovoj muci upravo je ta razlika između isusova ponašanja prema njegovim učenicima s jedne strane i njihova ponašanja prema njemu s druge strane. S Isusove su hrabrost, milosrđe, vjernost, a sa strane učenika kukavičluk, strah, izdaja i zatajenje. Slično je i od strane svjetine, poručio je propovjednik. “U tom se smislu cijela Isusova muka odvija u dramatičnom suprostavljanju vjere i nevjere, vjernosti i nevjernosti, postojanosti i prevrtljivosti, ljubavi i mržnje, nježnosti i okrutnosti. Dok ga drugi osuđuju, Isus ne osuđuje nikoga, čak ni svoje mučitelje.”
web-cvjetnica2U nastavku je kazao kako je Krist na kraju molio Oca da oprosti svima koji su ga izdali i na križ pribili. Na taj se način u Isusovoj osobi i njegovim riječima i postupcima na kraju objavilo Božje milosrđe. Zbog toga je i papa Franjo bulu “Lice milosrđa” počeo riječima: “Lice milosrđa nebeskog Oca je Isus krist”, a odmah zatim će dodati: “Milosrđe je postalo živo, vidljivo i dosegnulo je svoj vrhunac u Isusu iz Nazareta.” (MV1)
Zaključujući propovijed potaknuo je vjernike da dopuste da ih dotakne Božje milosrđe. Dodao je da Gospodin ne želi da ga oplakujemo i sažalijevamo, nego da nas primjer njegove ljubavi tako dirne da u srcu zaplačemo nad sobom, jer smo svojim grijesima prezreli njegovu neizmjernu ljubav i tako sebe i svoje bližnje doveli u smrtnu opasnost. Isus želi da se više zagledamo u svoju grijehom izranjenu dušu, nego u njegovo izranjeno tijelo, zaključio je nadbiskup Devčić.
Lirurgijsko pjevanje predvodili su združeni zborovi župe Uznesenja Blažene Djevice Marije i katedralnog zbora Cantores Sancti Viti.

Skip to content