Imamo zadaću promicati jedinstvo u različitosti
Kategorija:
Vijesti

web-talijani1Riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić predslavio je u petak 11. studenog euharistijsko slavlje u katedrali sv. Vida u Rijeci u povodu proslave 70 godina postojanja Zajednice Talijana u Rijeci. Liturgijsko pjevanje animirao je talijanski katedralni mještoviti zbor “Coro Fedeli Fiumani”. Misi su se odazvali generalni konzul Republike Italije u Rijeci Paolo Palminteri, predsjednica Zajednice Talijana u Rijeci Orietta Marot, predsjednik Skupštine talijanske zajednice u Rijeci Marin Corva te učenici Srednje talijanske škole u Rijeci.

Nadbiskup je u propovijedi podsjetio da je zajednice Talijana u Rijeci postojala i veže se uz ovaj grad puno duže od 70. obljetnice. Osnivanje Zajednice je kao novo rođenje nakon burne prošlosti ovog grada, osobito u 20. st. koje je u sebi imalo dva svjetska rata i dva diktatorska režima koja su ostavila velike posljedice svakog oblika. Zajednica Talijana osnovana je kako bi  povezala, organizirala i integrirala građane talijanske manjine u društvo nastalo nakon Drugog svjetskog rata, u vrijeme koje je prouzročilo brojna iseljenja i patnje mnogih ljudi, rekao je nadbiskup.

Brojni su događaji, ne bez teških rana i promjena, u protekla dva stoljeća ugrađeni u identitet stanovnika grada sv. Vida. Stoga je nadbiskup istaknuo kako je to zadaća kulturnog i duhovnog identiteta našega grada: „Obnova antičkog ‘civitas’ u novim vremenima.” To je krajnja zadaća svih nas,  a odabir Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. predstavlja dobru priliku za ostvarenje tog zadatka. To potvrđuje i slogan: „Rijeka – Luka različitosti“, poručio je propovjednik.

web-talijani2Podsjetio je kako kršćani vjeruju da je Bog jedan i Trojedini, te da nas je stvorio na svoju sliku. Pojasnio je to rekavši da smo svi različiti, ali ujedinjeni u svojoj prirodi. Zato nam je zadaća promicati jedinstvo u različitosti. U nastavku se osvrnuo na blagdan sv. Martina, velikog biskupa i svjedoka kršćanske vjere i milosrđa prema siromasima koji je, kako je nadbiskup kazao, pravi primjer u okrilju Jubilarne godine milosrđa. Ovaj svetac je istinski primjer kakav bi suvremeni europski građanin trebao biti. Zanemarivši etičku pripadnost osjećao se u bilo kojoj državi kao kod kuće, ali također bio je svjestan vlastitog identiteta i kršćanskih vrednota koje su temelj europske kulture. Ispričao je anegdota iz vojničkih dana sv. Martina kada je otrgnuo dio svog plašta da bi ogrnuo čovjeka na snijegu. Tako je i prikazan na crkvenoj ikonografiji i postao je simbolom kršćanskog milosrđa. Pozivam vas da slijedite taj primjer u donošenju mira i milosrđa svim ljudima, poručio je nadbiskup.

Na kraju je izrazio želju za mirnim suživotom svih na vjerskom i građanskom planu, te da se ne ponove destruktivne ideologije koje bi ugrozile život u slozi i miru. U svoje i ime vjernika Riječke nadbiskupije svim  pripadnicima Zajednice Talijana čestitao je visoki jubilej i zaželio da 70. obljetnica Zajednice bude poticaj svima u razvoju jedinstva u različitosti.

Skip to content