Hospicij je ustanova koja okuplja
Kategorija:
Vijesti

Riječki hospicij Marija Kozulić 29. siječnja proslavio je 3. godišnjicu početka rada. Na mjestu gdje je prije 3 godine blagoslovom riječkog nadbiskupa Ivana Devčića i uz podršku tadašnjeg ministra zdravlja Rajka Ostojića hospicij započeo s radom okupili su se brojni ugledni gosti, voditelji ili predstavnici građanskih i zdravstvenih ustanova s kojima hospicij usko surađuje. Okupljene su pozdravili riječki nadbiskup Ivan Devčić, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, pročelnica odjela za zdravstvo Primorsko-goranske županije Đulia Malatestinić, ravnatelj riječkog KBC-a Davor Štimac, ravnatelj Doma zdravlja PGŽ Boris Ritoša te predsjednik Nadzornog odbora Koordinacije Hrvatske obiteljske medicine Leonardo Bressan. Na svečanosti su sudjelovale i predstavnice Udruge „Nada“ koja okuplja žene operiranih grudi i proslavlja 20. obljetnicu postojanja.

Govori uzvanika potvrdili su kako je hospicij ustanova koja okuplja i usko surađuje s jedinicama lokalne uprave i zdravstvenim ustanovama. Nadbiskup Devčić dodao je kako hospicij okuplja i obitelji onih koji u hospiciju provode posljednje dane. Istaknuo je da su brojni primjeri da je rodbina uz umirućeg osjetila istinsko obiteljsko zajedništvo. Princip rada hospicija je takav da omogućuje stalno prisutstvo rodbine i prijatelja uz umiruću osobu. Pored toga hospicij pomaže obitelji i neposredno nakon smrti drage osobe.

Ravnateljica hospicija s. Daniela Orbanić zahvalila je svima na suradnji i potpori, a posebno onima koji su zaslužni za njegovo pokretanje. „U ove tri godine, zajedno s vama, hospicij je rastao i napredovao i s vremenom još i podigao visoke standarde koji su od samih početaka postavljeni. Ne smijem zaboraviti niti one koji su zaslužni za osnivanje hospicija, prije svega riječki nadbiskup Ivan Devčić, jer osnivač hospicija je nadbiskupijski Caritas, a svoju su pomoć tada spremno ponudili i Grad Rijeka i županija“, rekla je ravnateljica.
Pregled rada u hospiciju dala je liječnica Marija Petković istaknuvši njegove specifičnosti u odnosu na druge zdravstvene ustanove. U tri godine djelovanja hospicij je primio 573 pacijenata, najmlađi je imao 20 godina, najstariji 102.

Svečanost proslave godišnjice bila je prilika i za produbljivanje teme palijativne skrbi pa su izlaganja održali i gosti, predstavnica hospicija iz Ljubljane s. Emanuela Terezija Žerdin te dr. Juliana Franinović Marković koja radi na pripremi hospicija u Puli. Ispred Udruge Nada govorila je Katarina Trinajstić, a o inicijativama Lige protiv raka dr. Ira Pavlović Ružić. Rad mobilnih palijativnih timova Doma zdravlja PGŽ, s kojima hospicij usko surađuje predstavila je glavna med. sestra Rozmari Tusić.

Danijel Delonga

Skip to content