Godišnjica posvete Katedrale
Kategorija:
Vijesti

webkatedrala-posvetaPovjerenstvo Riječke nadbiskupije za pastoral bolesnih, s invaliditetom i osoba s posebnim potrebama te medicinskog osoblja organiziralo je u petak 6.svibnja u jubilarnoj Godini milosrđa, a na godišnjicu posvete katedrale sv. Vida, misno slavlje za bolesnike, osobe s invaliditetom i medicinsko osoblje. Predvodio ga je riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić.

Prije misnog slavlja duhovnik Povjerenstva o. Marko Stipetić, MSC, održao je predavanje na temu milosrđa, osvrnuvši se i na godišnjicu posvete katedrale, važnosti žive Crkve, zajednicu ljudi koji ljube jedni druge.

U propovijedi je nadbiskup Devčić govorio o važnosti crkvenog zajedništva. “ Ovdje u katedrali ne navješta se bilo koja mudrost, nego Božja mudrost; ne bilo koja riječ nego Božja riječ. Sv.Ivan kaže. ‘U početku bijaše riječ.’ Ta Riječ je onda i Tijelom postala. Riječ je sve ono što su nas i sveti pisci naučavali i predali nama vjernicima za duhovnu hranu.“

Crkva je zajednica raširena po svuda, kazao je nadbiskup u nastavku. Temeljna forma je kršćanska obitelj, pa veće zajednice – župe, biskupije i nadbiskupije a sve to sačinjava svetu katoličku i apostolsku Crkvu. Katoličku – znači posvuda a apostolsku- znači da je utemeljena na apostolima. Crkva ne bi bila Crkva kada ne bi bilo zajedništva. Nejedinstvo znači odstupanje od onoga što Isus želi od Crkve koju je utemeljio. Zuzimanje za ekumenizam je značajno – jedinstveni kršćani znak su ovome svijetu. Bog nas je stvorio iz ljubavi i spasava nas po ljubavi – to nam dariva Božje milosrđe, poruči je propovjednik.

U nastavku je istaknuo da smo pozvani ono od čega živimo – dalje darovati. Kako mi ne možemo bez Božje ljubavi, tako ni drugi ne mogu. Danas su zdravi pomogli bolesnima da dođu, da dožive kako je lijepo kada su braća zajedno, da dožive snagu Božje riječi. Bogu je važno s kakvom nakanom, s kakvim srcem dolazimo pred Njega – to je bitno. Ne treba puno riječi. Godina milosrđa poziva nas da budemo puni milosrđa, da vratimo zajedništvo u naše obitelji, u našim župama, da budemo graditelji i biskupijskog zajedništva. Crkva je zajednica koju nije stvorio čovjek nego Bog. To zajedništvo veže Duh Sveti. Molimo i danas da budemo graditelji takvog zajedništva, rekao je nadbiskup Devčić.

Misno slavlje pjesmom je animirao međužupni zbor „Trisagion“ iz Bakarskog dekanata. (G.F.)

Skip to content