Godišnja svečanost Marijine legije
Kategorija:
Vijesti

web-marijina-legija1Acies, središnja godišnja svečanost Marijine legije, održana je u subotu, 19. ožujka u crkvi sv. Nikole biskupa na Krnjevu. Duhovnik riječke kurije „Utjeha žalosnih“ vlč. Marijan Benković pružio je legionarima Riječke nadbiskupije gostoprimstvo u svojoj župi. Njih tridesetak ponovo je, kao i prethodnih godina dalo čin osobne posvete Blaženoj Djevici Mariji.
Svečanost je započela uvodnim legijskim molitvama čiji je početni dio zaziv Duhu svetom, a zatim krunica. Potom je slijedio nagovor u kojem je vlč. Benković podsjetio sve prisutne kako je važno iznova se posvetiti našoj Majci Mariji, jer ova posveta uključuje sve ono vremenito i ono duhovno što je u nama, poziva nas da damo sebe Mariji kako bismo služili Kristu. Također sve je potaknuo da čitaju djelo: „Rasprava o pravoj pobožnosti prema Presvetoj Djevici Mariji“ Ljudevita Marije Montfortskog, koje je bilo poticaj Franku Duff da osnuje laičku katoličku organizaciju pod nazivom Marijina legija.
Slijedio je sam čin posvete u kojoj najprije duhovnik, a potom svi prisutni, u procesiji jedan po jedan dolaze do kipa Blažene Djevice Marije, zastanu te izgovore riječi: “ Sav sam Tvoj, Kraljice i Majko moja, sve što imam Tvoje je „. Nakon toga u miru i tišini, u mislima i srcima razmatrali su svoje osjećaje. Izmolili su Catenu Legionis jednu od legijskih molitava čiji je središnji dio Marijin hvalospjev Veliča.
Slijedilo je misno slavlje koje je služio vlč. Benković i kroz koje su se još više sjedinili s Isusom, Marijom i sv.Josipom čiji je spomendan bio tog dana. U Molitvi vjernika svatko je na glas mogao izreći svoju molitvu koja mu leži na srcu.
Poslije misnog slavlja izmoljene su završne legijske molitve.
Po završetku svečanosti svi su se uputili u župnu dvoranu gdje su u ugodnom razgovoru i uz malu zakusku izmijenili svoje dojmove i iskustva o radu u svojim župama. ( S.J.)
Foto: Snježana Jelenić

Skip to content