Frančiškova u Kukuljanovu
Kategorija:
Vijesti

Župljani Kukuljanova proslavili su u utorak 4. listopada blagdan svog nebeskog zaštitnika sv. Franje Asiškog. Poslijepodnevnu misu predvodio je mr. Marinko Barbiš, rektor svetišta Majke Božje Goričke kod Baške, kao  i misna slavlja i Euharistijska klanjanja u sklopu trodnevne duhovne priprave za blagdan.

U propovijedi je rekao da je to blagdan jednog od svetaca za koga se kaže da je, možda među svim svecima najljepše se odrazio i suobličio slici Isusa Krista. Dodao je kako nam sveci nisu nedostižan ideal. „Posljednjih desetljeća, šezdeset godina prema ovamo, kao da Duh Sveti tako poučava Kristovu Crkvu da nam stavlja opći poziv na svetost, sve kršćane, u snazi krštenja. Nema drugog izvora kršćanske duhovne obnove ako se ne vratimo na izvor, a to je milost Duha Svetoga kojeg smo dobili kao čist dar na krštenju. Tada je naše tijelo postalo hram Duha Svetoga, nakalemljeni smo na Isusov misterij: muku, smrt i uskrsnuće. Krštenje je izvor naše posvete. Ako smo svi kršteni, mi smo svi posvećeni. To znači biti predan.“

U nastavku je kazao kako posvećenost, svetost, znači to predanje – ljubav. „Vi oženjeni jedno drugom posvećujete život. Mi svećenici smo pozvani da se posvetimo Bogu na način služenja vama. Posvećen biti, znači ljubiti. Kršćanska svetost znači živjeti u ljubavi. Za ljubav je bitna unutarnja sloboda. Biti slobodan od grijeha, ovisnosti, egocentričnosti… To treba u nama ozdraviti, jer inače ne mogu biti drugome dar. Za živjeti svetost, preduvjet je sloboda. Kada je sv. Franjo susreo Krista, odrekao se svega bogatstva. Ne treba slaviti siromaštvo, nego ono bogatstvo koje je primio odričući se bogatstva, a to je sam Bog. Sv. Franjo je slijedio Krista svim bićem u poslušnosti.“

Nedavno proglašena svetica Majka Terezija rekla ako imaš ljubav, imaš svetost. Svetost je činiti male stvari s ljubavlju. Lako je to reći ali teško ostvariti. Važno je imati to kao cilj. Ljubav je u istini, unutarnjoj slobodi i autentičnosti. Grijeh donosi ropstvo. Normalno je biti svet a ne grešan, rekao je propovjednik.

Misno slavlje pjesmom je animirao međužupni zbor „Trisagion“, dok su misnom slavlju uz veliki broj svećenika sudjelovali i vjernici iz okolnih mjesta. (G.F.)

Skip to content