Državni pogreb žrtava iz rudnika Huda jama u Mariboru
Kategorija:
Vijesti

U četvrtak 27. listopada delegacija Riječke nadbiskupije u sastavu: vlč. Vjekoslav Kovač, povjerenik za Hrvatski martirologij, g. Josip Tomašić i vlč. Josip Tomić, tajnik riječkog nadbiskupa Ivana Devčića nazočila je u Mariboru državnom pogrebu dijela žrtvava iz rudnika Huda jama. Pogreb je bio u organizaciji Republike Slovenije.

Do sada je iz rova Barbara navedenog rudnika eshumirano 800 žrtava, a pretpostavlja se da ih ima oko 3000. Jednu trećinu čine hrvatski vojnici i civili zarobljeni nakon sramotnog izručenja od strane angloameričkih postrojbi na Bleiburgu. Uz njih, u rovu se nalaze kosti slovenskih domobrana te intelektualaca i imućnijih građana koje su partizani poubijali nakon zauzimanja tog dijela Slovenije. Prema nalazima jedna trećina ukupnih žrtava su žene i djeca. Najstrašniji je bio način pogubljenja – neki su ubijeni hladnim oružjem, dok je većina živa uvedena i zazidana s 9-metarskim zidom, gdje su se pogušili.

U 11 sati sudionici su iskazali počast žrtvama u mrtvačnici groblja Dobrava, koje je simbolizirao jedan lijes. Žrtvama su se došli pokloniti slovenski predsjednik Borut Pahor i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović. Nakon toga bila je misa zadušnica u katedrali sv. Ivana Krstitelja s početkom u 14 sati koju je predvodio nadbiskup mons. Alojz Cvikl. Nazočni su bili slovenski biskupi, apostolski nuncij u Sloveniji te iz Hrvatske u ime HBK biskup u miru mons. Mile Bogović, varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, vojni biskup mons. Jure Bogdan te vojni biskup hrvatske komponente Vojske BIH mons. Tomo Vukšić. Misi su nazočili predstavnici slovenske države na čelu sa predsjednikom Pahorom, Hrvatski generalski zbor, saborski zastupnik Željko Glasnović i još neki zastupnici, predstavnici Srpske Pravoslavne Crkve te arhiepiskop Aleksandar Hrvatske pravoslavne crkve. U katedrali je bilo i mnoštvo predstavnika hrvatskih domoljubnih, vojnih i veteranskih udruga Hrvatske i BIH.

Propovijed na misi održao je mons. Cvikl, koji je pozvao državne vlasti Slovenije da se u ime počinitelja zločina iz reda slovenskog naroda ispričaju, priznaju zločine i do kraja rasvijetle masovna ubojstva nakon završetka Drugog svjetskog rata. Na temelju Knjige Mudrosti istakao je kako Bog ne mrzi niti jedno biće koje je stvorio, te je pozvao na obraćenje života, pa makar poput razbojnika iz Evanđelja bilo na smrtnom času. Po završetku mise, ispraćen je lijes do pogrebnih kola te je u 16 sati održan pogreb na groblju Dobrava.

Impresivno je bilo gledati mnoštvo ljudi koji na počinak prate posmrtne ostatke tako nasilno pogubljenih osoba više od 70 godina nakon zločina. Mišljenja koja su se mahom čula od nazočnih su bila: Hoće li zločinci odgovarati za svoje zločine? No bitno je pitanje: Hoće li se pokajati kako bi spasili svoje duše? (vlč. Josip Tomić)

Skip to content