Deset ozdravi, jedan mu zahvali

isus-i-deset-gubavaca-358x250Nedjelja kroz godinu 28. C
»RAZLIKA IZMEĐU OZDRAVLJENJA I SPASENJA JEST VJERA!«

Božja riječ u bogoslužju svjedoči istinu da je Bogu stalo do svakog od nas ljudi. On poduzima sve da se svaki od nas spasi. Iz te objave svaki od nas može sebi posvijestiti da Bog nastoji spasiti i mene. Ta objava proširuje mi ponudu pomagati i drugima da postanu spašenici ako im ispovijedanjem vjere spasenja kazujem i živim Božju istinu, Božju dobrotu, Božje smilovanje.

Kršćanin vjeru ispovijeda od krštenja do kraja ovozemaljskog života. Boga spoznajemo i prepoznajemo kad se svjesno susretnemo s objavom iz riječi prve Božje zapovijedi i u njoj doživimo istinu, koja vjerodostojno postoji. Vjeru ispovijeda ljudska osoba koja je svjesna svoga postojanja, koja je svjesna da postojanje potječe od drugoga. Nitko nije u vremenu postao sam od sebe, nitko nije sebe stvorio. Izvor nam je u drugome sve do Stvoritelja.
I u ovom bogoslužju važna je ispovijest vjere. Važna je svijest roditelja da tu istinitu vjeru istinito nastoje prenijeti na djecu za koju traže krštenje. Ovo bogoslužje poziva i kršćanske roditelje djece koja pohađaju školu, koju odgajaju i koja se pripremaju na primanje sakramenata spasenja – gdje oni danas ispovijedaju kršćansku vjere. Koliko su danas svjesni izrečenog u obredu krštenja.

Nama, današnjim kršćanima, potrebna je poruka iz evanđelja. Doziva nam u svijest objavu treće Božje zapovijedi – svetkovati dan Gospodnji. Nedjeljna misa je dan susreta sa Spasiteljem. Susretati se s njim samo kad kršćaninu nešto treba kao gubavcima koji su vapili: »Učitelju smiluj nam se!« roditelji kršćani trebaju se mijenjati. Danas Spasitelj pita: »Gdje su oni (devedeset posto?) Ne nađe li se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu. Redovito izbjegavanje nedjeljne mise nikoga neće dovesti da čuje Spasitelja: »Tvoja te vjera spasila!«
Čudesno ozdravljenje nije po sebi spasenje. Jesmo li svjesni, djeco i odrasli, u svemu za što se pripremamo – tako se ponašati u kršćanskom životu da čujemo i živimo Spasiteljevu riječ: »tvoja te vjera spasila!« Ne propustiti nedjeljom čuti i živjeti: »tvoja te vjera spasila!«

O ovome Radosna vijest glasi (Lk 17, 11-19):
Dok je Isus putovao u Jeruzalem, prolazio je između Samarije i Galileje. Kad je ulazio u neko selo, eto mu u susret deset gubavaca. Zaustave se podaleko i zavape: “Isuse, Učitelju, smiluj nam se!”

Kad ih Isus ugleda, reče im: “Idite, pokažite se svećenicima!”
I dok su išli, očistiše se. Jedan od njih vidjevši da je ozdravio, vrati se slaveći Boga u sav glas. Baci se ničice k Isusovim nogama zahvaljujući mu. A to bijaše neki Samarijanac.
Nato Isus primijeti: “Zar se ne očistiše desetorica? A gdje su ona devetorica? Ne nađe li se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca?”
A njemu reče: “Ustani! Idi! Tvoja te vjera spasila!”

Msgr. Nikola Imbrišak

Skip to content