Dekani Bečke nadbiskupije posjetili nadbiskupa Devčića
Kategorija:
Vijesti

web-dekani1Dekani Bečke nadbiskupije posjetili su u petak 28. listopada Nadbiskupski ordinarijat u Rijeci i tom prigodom susreli se s riječkim nadbiskupom i metropolitom mons. dr. Ivanom Devčićem.

Nadbiskup im je zaželio dobrodošlicu te ih upoznao s poviješću osnutka Riječke nadbiskupije, kao i povijesnim vezama s Austrijom, osobito kroz vladavinu Austro-Ugarske monarhije. Također, pojasnio im je geografski položaj Riječke metropolije koja graniči sa Slovenijom, ali i koja se prostire na velikom području od kvarnerskih otoka, preko Gorskog kotara, Like i Istre.

Govoreći o ustanovama čiji je osnivač Riječka nadbiskupija, upoznao ih je s radom Katoličke osnovne škole, nadbiskupijskog Caritasa, Hospicija kao jedine takve ustanove za palijativnu skrb u Hrvatskoj te Caritasovog Doma za žrtve obiteljskog nasilja „Dom sv. Ana“. Dom je prvotno osnovan tijekom Domovinskog rata za žene i djecu koji su u Rijeku stigli u vihoru rata i tada su mu u radu pomogle i neke ustanove iz Austrije, rekao je nadbiskup.

Također, gostima je progovorio o boravku sv. Ivana Pavla II. u Rijeci u lipnju 2003. godine. Svetom Ocu to je bilo 100 apostolsko putovanje i pet dana boravio je u našem gradu od kuda je putovao u Osijek, Dubrovnik i Zadar. Bila nam je velika čast i radosni smo što je sv. Ivan Pavao II. Rijeku odabrao za mjesto svog petodnevnog boravka, rekao je nadbiskup.

web-dekani2Biskupski vikar Bečke nadbiskupije mons. Dariusz Schutzki zahvalio je nadbiskupu na gostoprimstvu te mu prenio pozdrave kardinala i bečkog nadbiskupa Christopha Schönborna. Kazao je kako je u posjet Rijeci došlo 17 dekana iz 21 dekanata. Riječ je o redovnim putovanjima u zemljama od interesa, a za Bečku nadbiskupiju Hrvatska je država o kojoj imaju visoko mišljenje. Prilika je to, ne samo za upoznavanje s povijesnim poveznicama dviju država, nego i za razvijanje suradnje i širenje obzora. Mons. Schutzki je kazao kako ga je ugodno iznenadio veliki broj mladih svećenika i časnih sestara koji djeluju u Hrvatskoj, te da će tijekom boravka u Rijeci posjetiti, Bogoslovno sjemenište, Trsatsko svetište i katedralu sv. Vida.

U pratnji bečkih dekana bili su vicerektor Bogoslovnog sjemeništa „Ivan Pavao II.“ u Rijeci vlč. Marko Stipetić, tajnik nadbiskupa Devčića vlč. Josip Tomić te bogoslovi riječke Bogoslovije.

 

Skip to content