Čega se kloniti?

isus-ociNedjelja kroz godinu 32. C
»ŠTO IZABRATI, ČEGA SE KLONITI?«
Kako istinito živjeti vjeru u Onoga za kojega smo se opredijelili po sakramentu krštenja objavljuje nam Biblija da mudro izabirem čega se trebam kloniti, a za čime trebam težiti.
Prorok imenuje oholice i zlikovce iz kojih izvire svako zlo. Što je oholost? Oholost je prva među glavnim grijesima. Ona je ponašanje ljudi – sebe staviti na Božje mjesto – protiviti se Božjim i prirodnim normama ponašanja, te postavljati mjerila kojim se zlo proglašava kao dobro. Ona potiče prezir prema Božjoj volji i ljubavi. Stoga nam Spasitelj stavlja na srce – ne upasti u zamku sebičnosti i samovolje. Toga se treba kloniti.

Spasitelj upozorava svoje slušatelje neka paze i ne daju se zavesti. Ne dopustiti da nas prevare lažnim spasenjem, ne dopustiti da nas zarobe strahom. Sve što se u svijetu događa: razaranja, tjeskobe, ratovi, pobune, potresi, neimaštine, sve su trajni i sastavni dio našeg postojanja. Ona nisu Svršetak i trajat će do Svršetka.

Spasitelj nas poziva da u svemu što se u svijetu događa, što se meni događa, da u svakom događaju živim vrijeme iščekivanja otkupljenja i spasenja. Bolne kušnje i progoni poradi vjere i Krista Spasitelja neka nam budu vrijeme svjedočenja i ustrajnosti. Protivštine na koje nailazimo zbog svoje vjere i prianjanja uz evanđelje jesu prigode za svjedočanstvo. Protivštine koje nastaju u krštenoj osobi i ravnaju ponašanje dotične osobe protiv kršćanstva, protiv kršćanskog življenja, protiv Božjih i prirodnih normi, one udaljuju od Spasitelja i primanja njegovih sakramenata spasenja. Toga se treba kloniti.

Što izabrati, što prihvatiti? Od protivština se treba obraniti na način koji kršćanima daje Spasitelj – imati stav da on daje usta i mudrost jer je on jedini i vjerodostojni Spasitelj ljudi. Dakle, kršćanin treba izabrati Spasitelja. Znati njegove spasonosne riječi. Vjerovati spasenju iz njegovih usta. Razumjeti Božju mudrost kojom nas je obdario u svojim sakramentima. Živjeti istinito kršćansku vjeru moguće je jedino u postojanosti na koju nas Spasiteljeva usta i Božja mudrost pozivaju: »Svojom ćete se postojanošću spasiti.«

O ovome Radosna vijest objavljuje (Lk 21, 5-19):
I dok su neki razgovarali o Hramu, kako ga resi divno kamenje i zavjetni darovi, reče Isus: “Doći će dani u kojima se od ovoga što motrite neće ostaviti ni kamen na kamenu nerazvaljen.”
Upitaše ga: “Učitelju, a kada će to biti? I na koji se znak to ima dogoditi?”
A on reče: “Pazite, ne dajte se zavesti. Mnogi će doista doći u moje ime i govoriti: ‘Ja sam’ i: ‘Vrijeme se približilo!’ Ne idite za njima. A kad čujete za ratove i pobune, ne prestrašite se. Doista treba da se to prije dogodi, ali to još nije odmah svršetak.”
Tada im kaza: “Narod će ustati protiv naroda i kraljevstvo protiv kraljevstva. I bit će velikih potresa i po raznim mjestima gladi i pošasti; bit će strahota i velikih znakova s neba.”
“No prije svega toga podignut će na vas ruke i progoniti vas, predavati vas u sinagoge i tamnice. Vući će vas pred kraljeve i upravitelje zbog imena mojega. Zadesit će vas to radi svjedočenja.”
“Stoga uzmite k srcu: nemojte unaprijed smišljati obranu! Ta ja ću vam dati usta i mudrost kojoj se neće moći suprotstaviti niti oduprijeti nijedan vaš protivnik. A predavat će vas čak i vaši roditelji i braća, rođaci i prijatelji. Neke će od vas i ubiti.”
“Svi će vas zamrziti zbog imena mojega. Ali ni vlas vam s glave neće propasti. Svojom ćete se postojanošću spasiti.”

Msgr. Nikola Imbrišak

Skip to content