Budimo ti koji naviještaju Krista i koji se ne srame biti iskreni u ovome svijetu
Kategorija:
Vijesti

web-rm1Postulatura službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić svakog 29. u mjesecu organizira Dan Riječke Majke. Predvođeni sestrama Družbe, vjernici se okupljaju u sjemenišnoj kapeli na molitvi za proglašenje blaženom Riječke Majke i na sve nakane i potrebe njezinih štovatelja. U srijedu 29. lipnja, na blagdan sv. Petra i Pavla, nakon Večernje i molitve krunice, misno slavlje predvodio je trsatski franjevac fra Marko Vuković, dok su liturgijsko pjevanje animirali članovi Zdruga katoličkih skauta Riječke nadbiskupije.

Sv. Petar, iako nije bio uzoran kršćanin, hrabro je krenuo za Kristom i rekao mu: „Evo me!“. Sv. Pavao je mrzio sve kršćane, Krista, organizirao progone, pa čak i držao haljine sv. Stjepana kada su ga ubili. No, Bog mu u jednom trenu govori: „Dosta!“, te nakon osljepljenja koje je doživio na putu u Damask i Isusovih riječi koje je tada čuo, doživljava obraćenje. Od tada je drugi čovjek koji se ne srami reći da je progonio Crkvu i Boga, te postaje onaj koji kasnije govori da je Krist taj koji otkupljuje. Obojica su velika pouka za nas, kazao je propovjednik.

web-rm2Pojasnio je to kako svi imamo poslanje da budemo uzorni svećenici, časne sestre, roditelji itd., a to ne možemo bez Božje pomoći. Zato se ispovijedamo, slavimo mise, pjevamo duhovne pjesme i čitamo duhovnu literaturu. Kao trsatski franjevac fra Marko poručuje kako se sve molitve izgovorene od mnogobrojnih hodočasnika u ovo najstarije živuće marijansko svetište mogu svesti pod jednu: „Majko, umorio sam se. Daj mi snage!“ Od Boga i naše nebeske Majke trebamo tražiti snagu, jer na zemlji je previše egoizma, nepravde, surovih udaraca i pozvani smo prolaziti kroz te serpentine radosno služeći Kristu. Na kraju će nas Bog pitati jesmo li dovoljno ljubili druge i jesmo li praštali. Budimo ti koji naviještaju Krista i koji se ne srame biti iskreni u ovome svijetu, kazao je fra Marko. Zaključujući propovijed podsjetio je na izreku da radosni i sretni ljudi nisu nikome opasni, te potaknuo vjernike da po uzoru na te riječi budu više radosni i više Kristovi.

web-rm3Na kraju mise okupljene vjernike s crticama iz života Riječke Majke upoznala je postulatorica kauze s. Dobroslava Mlakić. Istaknula je kako je utemeljiteljica Družbe molila za sve, osobito za propovjednike te mlade kojima je često ukazivala na važnost primjerenog ponašanja pri ulasku u crkvu i sudjelovanja na svetoj misi. Također, ona se utjecala sv. Petru i Pavlu i molila za rast i očuvanje vjere u svome životu. Njezina duhovnost bila je duboko crkvena i uzor nam je kako osjećati s Crkvom. Što god je radila i molila uvijek je u svome srcu molila za spasenje duša i u suradnji s Crkvom za koju je molila i djelovala, kazala je s. Dobroslava.

Nakon misnog slavlja vjernici su ostali u molitvi pred Presvetim Oltarskim Sakramentom nakon kojega su sestre pripremile okrjepu u dvorištu samostana.

Skip to content