Božje milosrđe je srž kršćanstva
KJKJJ
KJKJJ

U srijedu 10. veljače na Pepelnicu riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić predvodio je u katedrali sv. Vida u Rijeci svečano misno slavlje i obred pepeljenja.
Osvrčući se na pročitane svetopisamske tekstove kazao je kako je Božji poziv na obraćenje aktualan i danas, kao što je to bio u vrijeme proroka Joela, te da je nužno ne samo obraćenje pojedinca, nego i cijelog naroda. To je pojasnio kazavši kako sve ovo što se danas loše događa u društvu i svijetu, posljedica je grijeha, zapostavljanja Božjih zapovijedi, afirmiranja ljudske volje umjesto Božje. Puno se govori o reformama, a istinska reforma počinje od nutrine, kazao je nadbiskup dodavši kako se samo tako može prihvatiti Božje milosrđe i ljubav.
Govoreći o Božjem milosrđu kojega su potrebni svi i bez kojega se stvaraju nesloge, podjele u Crkvi ali i u obiteljima, istaknuo je da do tih razdora nastaje jer se slijede samo osobni interesi. Isus je bio ponizan i njegov put trebamo slijediti, poručio je nadbiskup. Dodao je da samo ako se u zajedništvu slijedi Krista, tada Crkva može biti oslonac cijelom narodu. Također, u toj poniznosti i skrovitosti treba moliti i činiti djela milosrđa, ali i Boga moliti da u našim srcima vidi dobre namjere i po tome nas oslobodi svakih laži i licemjerja.
Nadbiskup je u nastavku podsjetio na poticaje pape Franje na redovitije čitanje Svetoga pisma u Jubilarnoj godini milosrđa, a osobito tekstova u kojima se jače očituje Božje milosrđe. Božje milosrđe je srž kršćanstva i dužni smo, ako ga u srcu nosimo, širiti i drugima, istaknuo je propovjednik. Zaključujući propovijed potaknuo je vjernike da osim tjelesnih djela milosrđa u korizmi čine i ona duhovna: da se pomire ukoliko su posvađani, posavjetuju potrebitog i sl. U Godini milosrđa veću pozornost treba dati našim bližnjima, osamljenima, starima i nemoćnima. Na naša djela milosrđa Gospodin će stostruko uzvratiti, zaključio je nadbiskup Devčić.

Skip to content