Bogoslovno sjemenište proslavilo blagdan svoje nebeske zaštitnice
Kategorija:
Vijesti

websjemeniste-1U ponedjeljak, 16. svibnja, poglavari i bogoslovi riječkog Bogoslovnog sjemeništa “Ivan Pavao II.” obilježili su blagdan svoje nebeske zaštitnice, Marije Majke Crkve. Svečano misno slavlje u sjemenišnoj kapeli predvodio je riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić zajedno s poglavarima riječke Bogoslovije, rektorom mons. Sanjinom Francetićem, vicerektorom vlč. Markom Stipetićem te duhovnikom p. Vatroslavom Halambekom. Na misi su sudjelovali franjevački novaci te profesori s riječke Teologije, dok je liturgijko slavlje animirao Riječki nadbiskupijski koji je izveo gregorijanske napjeve ordinarija mise i himnu godina milosrđa: Misericordes sicut Pater (Milosrdni kao Otac). Dirigirala je mo. Andrejka Srdoč, a za orguljama su pratili prof. Daniela Marinović i Damijan Srdoč.

Nadbiskup je u prigodnoj propovijedi govorio o Isusovim riječima na križu o kojima slušamo u Ivanovom evanđelju:  “Ženo, evo ti sina!“ Zatim reče učeniku: „Evo ti majke!“. I od tog je časa učenik uze u svoju kuću.“ (Iv, 19,26-27) Istaknuo je da se u Isusovim riječima možemo svi prepoznati, jer svi smo Marijini sinovi.

Na kraju misnog slavlja rektor Bogoslovnog sjemeništa mons. Francetić sa zahvalnošću Gospodinu prisjetio se 2003. godine kada je na Duhovski ponedjeljak Sveti Otac slavio misu za oltarom koji se nalazi u sjemenišnoj kapeli. Sv. Ivan Pavao II. tada je i blagoslovio naše sjemenište, rekao je rektor na kraju bogoslužja. (A.S.)

foto: Mateo Šutić

Skip to content