29 osoba primilo kanonski mandat za rad u školi i u dječjim vrtićima
Kategorija:
Vijesti

web-mandati1Održan Katehetski dan  vjeroučitelja/ica i odgojitelja/ica u vjeri

U subotu 28. kolovoza održan je Katehetski dan vjeroučitelja/ica i odgojitelja/ica u vjeri Riječke nadbiskupije. Tom je priliko 29 osoba primilo kanonski mandat za rad u školi i u dječjem vrtiću.

Prvi dio svečanog programa održao se u Velikoj dvorani u Nadbiskupiji, a drugi u riječkoj katedrali sv. Vida. Na početku događanja predstojnica Katehetskog ureda Ksenija Rukavina Kovačević pozdravila je sve okupljene, a na osobit način riječkoga nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića, prvog predstojnika Nacionalnog i biskupijskog katehetskog ureda mons. dr. Milana Šimunovića te glavnog gosta predavača s Katoličkog sveučilišta u Zagrebu vlč. dr. Krunoslava Novaka.

Meditativno molitveni uvod pripremili su bračni par vjeroučitelja Maja i Boris Barbarić koji su u svojoj meditaciji poseban naglasak stavili na Godinu božanskog milosrđa i novu pastoralnu godinu na nadbiskupijskom nivou koja je posvećena Godini prijenosa vjere.

Riječki nadbiskup u svojoj pozdravnoj riječi čestitao je svim vjeroučiteljima/icama i odgojiteljima/icama u vjeri Katehetski dan, a napose onima koji po prvi put primaju kanonski mandat (missio canonica) za rad u školi ili u dječjem vrtiću te je istaknuo kako će se upravo ove školske godine obilježiti 25. obljetnica (ponovnog) postojanja vjeronauka u školskom sustavu.

To je izvrsna prilika da se analizira kompletno stanje vjeronauka u školi, ali i župne kateheze u našim župnim zajednicama te dosadašnji pastoralni modeli odgoja i prijenosa vjere mlađim naraštajima, rekao je andbiskup. Potaknuo je sve okupljene da se u svom vjeroučiteljskom i odgojiteljskom radu uvijek vode time da svojim osobnim primjerom življenja vjere najbolje vjerski odgajaju svoje učenike, ali i vlastitu djecu. Ujedno je najavio važan istraživački projekt na razini Riječke nadbiskupije o suradničkom odnosu glavnih odgojnih čimbenika – Crkve, škole i obitelji u procesu vjersko-odgojne socijalizacije djece i mladih s ciljem iznalaženja što kvalitetnijih katehetskih modela odgoja i prijenosa vjere.

web-mandati3Glavno predavanje u prvom dijelu programa na temu: „Mediji naši svagdašnji – mogu li biti prostor prenošenja vjere?“ održao je dr.sc. Krunoslav Novak iz Zagreba. Budući da je dr.sc. Novak i sam nekada radio kao vjeroučitelj u školi, predavač je temu medija u kontekstu evangelizacijskog prostora za prenošenje vjere uklopio u školski kontekst. Tom je prilikom naglasio da mediji fragmentiraju našu ukupnu stvarnost, ulazeći u naš antropološki ambijent. Medije ne možemo ignorirati, već ih trebamo promatrati u širem kontekstu. Djeca i mladi koje odgajamo već su duboko ušli u svijet medija i novih tehnologija. U tom smislu govori se o nekoliko kategorija: tzv. digitalnim urođenicima (djeca i mladi koji su rođeni u vremenu razvoja tehnologija), digitalnim imigrantima (odrasli koji imaju iskustvo života prije razvoja tehnologija, gdje spadaju današnji vjeroučitelji i odgojitelji) i digitalnim izbjeglicama (osobe koje bježe od tehnologija). Bez obzira kojoj kategoriji pripadali, neizbježna je činjenica, smatra dr. sc. Novak, da se nalazimo u medijskom okruženju i da smo pozvani odgovorno pristupiti njima. Kada je riječ o tehnološkim promjenama dr. sc. Novak je naglasio nekoliko bitnih teza: 1. Kultura uvijek plaća cijenu uvođenja nove tehnologije., 2. Tehnologija ima pozitivne i negativne utjecaje., 3. Tehnologija donosi neke moćne ideje sa sobom., 4. Tehnološke promjene nisu dinamične, nego ekološke., 5. Mediji su ljudske tvorevine.

Crkveni dokumenti često ističu da su mediji Božji darovi, ali to ne znači da su Božja stvorenja, poručio je predavač. Tehnološka dostignuća su Božji darovi samo ako se njima znamo odgovorno koristiti. U tom smislu predavač je ponudio kao pastoralni model rada s medijima tzv. misionarski model djelovanja, na način da se najprije vjeroučitelji i odgojitelji u vjeri upoznaju s jezikom medija i metaforama koje su bliske djeci i mladima te da potom kod njih potiču kritičko mišljenje i stvaranje prioriteta. Ujedno, važno je kod mlađih generacija pripremati ih za utjecaj globalnog okruženja. Samo na taj način mediji mogu postati prostor našeg evangelizacijskog djelovanja, poručio je dr. sc. Novak. Na kraju svog izlaganja predavač je svim vjeroučiteljima/icama i odgojiteljima/icama u vjeri zaželio sretan i blagoslovljen rad u novoj školskoj i pastoralnoj godini.  Nakon predavanja uslijedila je konstruktivna rasprava tijekom koje je nadbiskup Devčić vjeroučitelje/ice i odgojitelje/ice u vjeri podsjetio da je Rijeka izabrana za prijestolnicu kulture 2020. godine te ih potaknuo da se uključe u program pripreme. Mi kao kršćani pozvani smo kršćansku kulturu i baštinu prezentirati kako djeci, tako i odraslima. Na kraju ih je potaknuo na terensku nastavku i upoznavanje djece i mladih koji su im povjereni s bogatom sakralnom baštinom Riječke nadbiskupije.

web-vjerouciteljiDrugi dio programa odvijao se u riječkoj katedrali sv. Vida gdje je nadbiskup predvodio svečano misno slavlje u koncelebraciji rektora mons. Matije Matičića, ravnatelja Metropolitanskog pastoralnog instituta u Rijeci i župnika župe sv. Nikole b. vlč. Marijana Benkovića, župnika župe sv. Romualda i Svih Svetih vlč. mr. Marija Gerića te mons. dr. Milana Šimunovića i predavača vlč. dr. sc. Krunoslava Novaka.

Nadbiskup je svojoj u homiliji potaknuo sve vjeroučitelje/ice i odgojitelje/ice u vjeri na snažniju kršćansku zauzetost u radu kako bi sva djeca koja su im povjerena napredovala, poput Dječaka Isusa, u „mudrosti, dobi i milosti kod Boga i ljudi“ (Lk2, 52).

Koncelebrirano euharistijsko slavlje glazbeno su animirali katedralni zbor i zbor vjeroučitelja – bend Assunta. Tijekom misnog slavlja 5 svećenika, 14 vjeroučitelja/ica laika, 1 vjeroučiteljica redovnica i 1 odgojiteljica redovnica primili su kanonski mandat na određeno vrijeme, dok je 8 vjeroučitelja/ica laika primilo kanonski mandat na neodređeno vrijeme – do opoziva.

 

 

Skip to content