Župljani Pećina upoznaju povijest svoje župe
Kategorija:
Vijesti

pecine-1U nedjelju 22. studenog 40-ak župljana župe Svete Obitelji na Pećinama, u pratnji župnika vlč. Vjekoslava Kovača,  posjetilo je Vilu Ružić  gdje su se kroz predavanje skrbitelja Vile, Theodora de Canzianija Jakšića, upoznali s povijesnim činjenicama Pećina, Vile Ružić i svoje župe.

Tom prigodom župljani su izrazili radost što je konačno odobren projekt gradnje nove župne crkve, te da se uz molitve i donacije nadaju što skorijoj realizaciji izgradnje nove Crkve na Pećinama koja će duhom Božjim dodatno obogatiti ovaj vrijedan kulturni i povijesni dio grada Rijeke.

Posjet Vili Ružić nastavak je dobre suradnje župe s ustanovama koje se nalaze u ovom dijelu garda na Riječini. Tako je u rujnu ove godine prigodnim programom i misnim slavljem u župi Svete Obitelji obilježena 80. godina rada OŠ „Pećine“ u postojećoj zgradi, te 140 godina školstva na Sušaku. Tom prigodom vlč. Kovač je istaknuo da sve počinje u obitelji, a da joj škola olakšava ispunjavanje svoje temeljne zadaće – odgoja djece. Roditelji su pozvani da vjeru prenose svojoj djeci kako bi je oni, kao odrasli ljudi, mogli prenijeti budućim naraštajima. Božja milost, ljubav, nježnost i strpljivost preduvjeti su za izdržavanje svih kušnji kojima su izložene današnje obitelji, kazao je vlč. Kovač.

web-pecine2Okupljenim vjernicima tada se obratila i ravnateljica OŠ „Pećine“ prof. Jasna Vukonić Žunić  koja je naglasila da će se zalagati da ova nastavna godina bude obojena kreativnošću i u duhu već postojeće odlične suradnja između župe i škole.

Župljani Pećina ponosni su i na činjenicu kako se na Pećinama nalazi i rodna kuća sa spomen pločom službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić, utemeljiteljici Družbe Presvetog Srca Isusova. Posebnost ove riječke župe je i činjenica da je jedina gradska župe posvećena Svetoj Obitelji te se raduju božićnom vremenu kada će svečano proslaviti svoj blagdan.

Skip to content