Zdrug katoličkih skauta proslavio Dan sjećanja
Kategorija:
Vijesti

Zdrug katoličkih skauta Hrvatske u nedjelju 22. veljače svečanim euharistijskim slavljem u katedrali sv. Vida u Rijeci obilježio je Dan sjećanja na istinski smisao skautskog pokreta. Misu je predvodio riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić.

Nadbiskup je pozdravio sve skaute, njihovog duhovnika i voditelje te izrazio zadovoljstvo rastom pokreta katoličkih skauta u cijeloj Domovini. Podsjetio je na činjenicu kako je sve počelo prije gotovo dvanaest godina u Riječkoj nadbiskupiji kada je organizacija Zdruga katoličkih skauta Riječke nadbiskupije osnovana. Na kraju je skaute pozvao da i dalje budu primjer življene vjere. Vjeroučitelj Marin Miletić – predsjednik Zdruga katoličkih skauta Hrvatske i povjerenik Riječke nadbiskupije za skautizam, Dominik Klemenčić – voditelj Varaždinske biskupije, Matko Zurak – voditelj katoličkih skauta Zagrebačke nadbiskupije i duhovnik vlč. Tihomir Kosec upoznali su nadbiskupa Devčića s rastućim pokretom katoličkih skauta u Republici Hrvatskoj istaknuvši kako iz godine u godinu raste broj članova. Danas se brojka kreće oko 700 aktivnih članova katoličkih skauta po gotovo svim biskupijama, s tendencijom stalnog rasta u svim župama mjesne Crkve. Sve više mladih ulazi u pokret katoličkih skauta koji čuva i njeguje snažni identitet vjernosti Katoličkoj crkvi, ljubavi prema Hrvatskoj i brizi o Zemlji koju nam je Bog dao za život, istaknuo je Miletić.

Katolički skauti tijekom godine održavaju više desetaka iznimnih projekata pomoći potrebitima, siromašnima i invalidima, osobama s posebnim potrebama, organizatori su mnogih akcija kroz koje promiču vrijednosti Domovinskog rata, poput projekta: “Vukovar u Rijeci”, “Sušačka u Vukovaru”, obilježavanje Dana državnosti, ali i snažnih ekumenskih i interkonfesionalnih ppout dugogodišnjeg projekta “Srebrenica u Rijeci”. Posebno su aktivni u ljetnim mjesecima kada kroz njihovo sjedište “Stepinčeve kuće” prođe oko dvije stotine mladih. Isto tako, godinama imaju organiziran kamp na pustom otoku Zmajanu gdje mlade ljude uče odgovornosti, snalaženju u prirodi, kao i zdravoj zabavi kroz mnoge igre i zanimljive radionice. S njima je uvijek i svećenik koji skrbi o redovitoj euharistiji, ispovijedi, klanjanjima.

Katolički skauti imaju redovite tjedne susrete u svojim župama Riječke nadbiskupije: sv. Jelena – Kastav, sv. Matej – Viškovo, Sv. Križ – Srdoči, sv. Antun Pustinjak – Draga, te u Klubu „Ivan Merz“ Prve sušačke hrvatske gimnazije. Voditelji i stariji skauti, njih više od tridesetak redovito se nalaze na tjednim susretima u dvorani Riječke nadbiskupiji. Također, svakoga mjeseca skauti redovno sudjeluju na zajedničkim misnim slavljima, te vikendima u Driveniku gdje im je sjedište, rekao je Miletić. Nadbiskup je na kraju voditeljima udijelio blagoslov i riječi potpore.

Na misnom slavlju Zdrugu katoličkih skauta Riječke nadbiskupije pridružilo se pedesetak katoličkih skauta Varaždinske biskupije koji su došli u Stepinčevu kuću – sjedište Zdruga Hrvatske – zajedno sa svojim duhovnikom vlč. Tihomirom Kosecom, koji je ujedno i povjerenik za mlade Varaždinske biskupije, i voditeljem Dominikom Klemenčićem. Također, s njima su došli i voditelji Zdruga katoličkih skauta Zagrebačke nadbiskupije Matko Zurak i Damjan Klemenčić.

Dan Sjećanja (Thinking Day) ustanovljen je 1926. godine na Međunarodnoj konferenciji WAGGGS-a. Tada se došlo do zaključka da treba postojati jedan poseban dan kada će skauti razmišljati o značaju i istinskom smislu postojanja skautskog pokreta. Za obilježavanje 22. veljače zaslužni su Robert Baden Pauel i njegova supruga Oliva Baden Pauel. Da bi naglasili globalnu važnost Dana sjećanja, sudionici 30. Svjetske skautske konferencije, održane 1999. godine u Irskoj, promijenili su ime u Svjetski dan sjećanja – World Thinking Day. 

Skip to content