Zavjetno hodočašće vjernika Bakarskog dekanata
Kategorija:
Vijesti

 

Vjernici župa Zlobin, Hreljin, Praputnjak, Krasica, Škrljevo i Kukuljanovo tradicionalno su hodočastili pješice u nedjelju 16. kolovoza na blagdan sv. Roka Majci Božjoj Trsatskoj i tako nastavili zavjet svojih praotaca koji su se u 19 st. zavjetovali sv. Roku za zaštitu od kolere koja je harala njihovim mjestima.

Kao i svake godine pridružili su im se neki vjernici iz Svetog Kuzma i Sušačke Drage, a hodočastili su pješice i vjernici iz Kostrene, njih tridesetak. Hodočasnika iz Bakarskog dekanata ove godine je bilo malo, tek sedamdesetak jer je vrijeme bilo kišovito i praćeno grmljavinom ali su se na misnom slavlju u svetištu Majke Milosti  u 7 sati okupili u velikom broju oni koji su došli svojim automobilima.

Hodočasničku zavjetnu procesiju predvodili su župnik Škrljeva i Kukuljanova vlč. Marijan Benković i župnik Krasice vlč. Nixon Gonzales. Misno slavlje u svetištu predvodio je vlč. Benković a u župnoj crkvi sv. Antuna Pustinjaka, gdje hodočasnici zastanu da se pomole i okrijepe, duhovni nagovor i molitvu vodio je vlč. Nixon.

Na misnom slavlju propovijedao je trsatski gvardijan fra Antun Jesenović. U  propovijedi  je istaknuo kako je u spomenici župe Praputnjak zabilježeno da je zavjetno hodočašće Majci Božjoj Trsatskoj na blagdan sv. Roka započelo 1855. god. kada je harala kolera. Sv. Rok je zaštitnik od zaraznih bolesti jer je nekada, u vrijeme kada je vladala kuga, pomagao liječiti oboljele, i on se razbolio te čudesno ozdravio.

„Središte svakog hodočašća je Euharistija, a cilj svetaca je da nas privedu Bogu. Tema  Evanđelje ove nedjelje je Euharistija, a bez Euharistije nema Crkve. Euharistija nam je postala obaveza a ne potreba. Prvi kršćani su svom dušom čeznuli za nedjeljom, za slavljem Euharistije. Euharistija i za nas mora biti potreba a ne obaveza jer je usko povezana s našim životom. Imamo pravo na uskrsnuće koje Euharistijom slavimo jer nam je Isus to obećao.“ Hodočasnike je pozvao da im ovo hodočašće ne bude samo znak da su obavili tradiciju nego uvijek novi početak njihovog kršćanskog života.

Hodočasnici na ovo zavjetno hodočašće krenu u ranim jutarnjim satima: iz Zlobina u ponoć, iz Hreljina u dva sata, Krasice u tri sata a iz Škrljeva i Kukuljanova u četiri sata. Putem se moli krunica i pjevaju se pjesme Majci Božjoj. (G.F.)

 

Skip to content