Zavjetna spomen-svijeća stigla na Trsat
Kategorija:
Vijesti

Paleći ovu svijeću i noseći je, želimo posvjedočiti da je naš život hod osvijetljen Božjim svjetlom, rekao je mons. Ivan Milovčić u katedrali sv. Vida u subotu 18. travnja uoči svečane procesije i prijenosa Zavjetne spomen-svijeće iz riječke prvostolnice u svetište Majke Božje Trsatske čime je počeo program Drugog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji.

Uvodnu molitvu u riječkoj katedrali predvodio je riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić. Mnogobrojne obitelji potom su zapalile lampaše sa Zavjetne spomen-svijeće i u procesiji, predvođeni krčkim biskupom mons. dr. Ivicom Petanjkom, nadbiskupom Devčićem, svećenicima, bogoslovima i franjevačkim novacima, uputili se trsatskim stubama do Svetišta na Trsatu. U nošenju križa izmjenjivali su se mladi Riječke metropolije, a prvi su ga ponijeli zaručnici Dunja Poljak iz Gospićko-senjske biskupije i Andrija Novaković iz Riječke nadbiskupije.

Svečanu Večernju, u zajedništvu s okupljenim hrvatskim biskupima, predvodio je predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj mons. Valter Župan, a propovijedao gospićko-senjski biskup Mile Bogović.

U prigodnoj propovijedi poručio je da je Isus graditelj mostova između ljudi, ali i između Boga i čovjeka. Da bi te odnose stvorio među ljudima i ljudi s Bogom, rodio se u obitelji, kazao je biskup Bogović. “Najbolja slika Božjih odnosa je ona u obitelji jer se tu najviše živi jedno za drugo. U obitelji se najlakše upozna ljepota međusobnih odnosa u ljubavi. Tu se najbolje prepoznaje da je ljubav izvor života i sreće.”

U nastavku je istaknuo kako se to nigdje u svijetu ne može prepoznati, nego u obitelji. Obitelj najbolje gradi mostove među različitim osobama i obalama i tu se najlakše shvati da nijedna žrtva za drugoga, pa bio to i sam križ, nije nikada gubitak. Zato je za čovječanstvo najbolje sačuvati obitelj u njenom izvornom smislu, istaknuo je gospićko-senjski biskup. “Ona je potrebna Crkvi za njezin rad, ali ona je potrebna svakom društvu i državi. Naša Crkva je itekako toga svjesna, pa i ovim skupom želi upozoriti svoje članove, ali i cijelo hrvatsko društvo, da se zdravi odnosi u društvu najbolje uče u krugu obitelji.”

Mnogobrojne obitelji pozvao je na svjedočenje kršćanstva dodajući da onaj koji je u obitelji naučio uspostavljati mostove s drugim ljudima, to će činiti i u svakodnevnom životu, na radnom mjestu i u svakoj službi koja mu bude povjerena. “Došli smo ovamo da pod okriljem Gospe Trsatske učimo te odnose koje je Bog zasadio u nazaretskom vrtu, u nazaretskoj obitelji. Takvo cvjetanje donijet će bolje plodove od svih reformi, bez obzira kako se one nazivale. Što budemo imali više obitelji u kojima se radi trajno na izgradnji odnosa u međusobnoj ljubavi, bit će to blagoslov za cijeli narod.” Na kraju je pozvao obitelji da budu kvasac društvu i sol hrvatskoj zemlji. 

Skip to content