Zaslužiti biti Isusov ‘ljubljeni učenik’
Kategorija:
Vijesti

Saberimo se u Marijinu duhu pod Isusovim križem, jer ona, koju štujemo i kao Majku od sedam žalosti, najbolje je shvatila značenje muke i smrti svog Sina, stoga nam sigurno najbolje može pomoći kako o njoj razmišljati i meditirati, rekao je riječki nadbiskup Ivan Devčić u petak 3. travnja u katedrali sv. Vida predvodeći obrede Velikog petka.

Govoreći o trenucima Isusova suđenja, poručio je da je to bio početak njegovog križnog puta.  “U Ivanovu prikazu Isusove muke posebno se naglašava kako je Isus gospodar situacije. On se slobodno žrtvuje, a ne jer bi mu to bilo nametnuto. Sve što mu se događa, on prihvaća aktivno, što znači on to tako on hoće.”  To pokazuje već u Getsemanskom vrtu u trenutku uhićenja kada se predstavlja kao Bog i kao takav izdaje zapovijed stražarima da puste druge – da se ispuni riječ koju reče: ‘Ne izgubih ni jednoga od onih koje si mi dao.’ Slično se ponaša i pred Pilatom kojemu daje do znanja da ne bi imao nad Isusom nikakve vlasti da mu nije dano odozgo, kazao je nadbiskup.

U nastavku je podsjetio kako je i na križu Isus aktivno sudjelovao u svojoj smrti, ne dopuštajući da ga usmrte poput razbojnika kojima vojnici prebijaju kosti, nego predajući svoj duh, povjerivši prije toga svoju majku svom ljubljenom učeniku i učenika majci. “Na taj način Isus s križa objavljuje svoju volju, ali i svoju ljubav prema nama. On je jaganjac Božji i pastir koji svoj  život predaje za svoje ovce. Pribijen na križ, on rađa Crkvu, koju predstavljaju Isusova majka, sestra njegove majke, Marija Kleofina, i Marija Magdalena, kao i ljubljeni učenik.”

Ivanovo evanđelje ističe da su to učenici koji ‘stajahu uz križ’, detalj koji ima duboko značenje. Samo Ivanovo evanđelje govori da je tih pet osoba stajalo uz križ. Drugi evanđelisti to ne specificiraju, istaknuo je nadbiskup Devčić. “Samo Ivanovo evanđelje specificira da Isusova majka s drugim ženama i ljubljenim učenikom ‘stajahu uz križ’. Stajali su ondje kao sluge uz svoga kralja. Hrabro prisustvuju trenutku u kojemu Isus proglašava: ‘Dovršeno je!'”

Zaključujući propovijed nadbiskup je kazao kako Ivanovo evanđelje govori o zagonetnom ‘ljubljenom učeniku’, ali poznavajući prijateljski odnos između Isusa i apostola Ivana,  s pravom se pretpostavlja da se taj naziv odnosi na njega. No, taj naziv odnosi se i na sve koji stoje uz Isusov križ i ostaju vjerni Isusu do kraja. Stoga je potaknuo vjernike da svojom vjernošću Gospodinu zasluže to prekrasno ime ‘ljubljeni učenik’, ‘Isusov ljubljeni učenik’.

 

Skip to content