XI. hodočašće Riječke nadbiskupije po Marijanskim svetištima u Francuskoj i Njemačkoj
Kategorija:
Vijesti

U Nadbiskupskom domu u Rijeci u petak 30. siječnja predstavljeno je tradicionalno, jedanaesto Nadbiskupijsko hodočašće koje će u Godini obitelji od 6. do 13. travnja vjernike odvesti u Marijanska svetišta Francuske i Njemačke, a sve pod geslom: „Po Mariji ususret Isusu“. Program su predstavili biskupski vikar za pastoral i povjerenik za hodočašća Riječke nadbiskupije vlč. Matija Matičić, direktorica turističke agencije Autotransa Tamara Černaka i djelatnica poslovnice u Rijeci Sanja Gržac.

Srce hodočašća su sva Marijanska svetišta koja ćemo posjetiti, a posebno najveće i najpoznatije – Lourdes, rekao je vlč. Matičić. Polazak je u ponedjeljak 6. travnja nakon mise u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske i prvo mjesto koje će se hodočastiti je Padova, najavio je. Dodaje kako će se vjernici nakon ovog, u svijetu jednog od najposjećenijih svetišta, uputiti prema Francuskoj. Prije dolaska u Lourdes hodočasnici će posjetiti Nicu i srednjovjekovni grad Carccassone i imati misu u katedrali.

Lourdes je najveće i najpoznatije Marijansko svetište na svijetu. Ono je mjesto molitve, mira i čudesa, rekao je biskupski vikar. Hodočasnici će u Lourdesu boraviti tri dana nakon kojih će se uputiti u Paris. „U Parisu ćemo obići najznačajnije znamenitosti, među njima i Gospinu katedralu Notre Dame. Misu ćemo slaviti i u bazilici njenog Sina, crkvi Srca Isusova – Sacre Coeuru. Hodočašće će nas nakon Francuske odvesti u Njemačku i Marijansko svetište Altötting. Uz Lourd, to je jedno od najpoznatijih Marijanskih svetišta koje je ujedno i svetište Crne Gospe.“

Hodočasnici će posjetiti Strasbourg i tamo slaviti svetu misu, te Marktl am Inn, rodno mjesto Pape emeritusa Benedikta XVI. gdje će razgledati njegovu rodnu kuću i župnu crkvu u kojoj se nalazi krstionica u kojoj je kršten.  Bit će to prilika i za obnovu naših krsnih obećanja, poručio je vlč. Matičić. Na kraju je podsjetio na riječi riječkog nadbiskupa Ivana Devčića da Nadbiskupijska hodočašća svjedoče o dubokom zajedništvu vjernika Riječke nadbiskupije i da su to uvijek plodne ‘duhovne vježbe na kotačima’.

Cijena hodočašća po osobi je 4.950 kuna i prijave se primaju u poslovnicama Autotransa do 1. ožujka. Uz gotovinsko plaćanje, moguće je i kartično do jedanaest rata bez kamata.  Sve potrebne informacija o ovogodišnjem Nadbiskupijskom hodočašću mogu se pročitati na službenim stranicama Riječke nadbiskupije kao i web-u Turističke agencije Autotransa. 

Skip to content