Vukovarski gimnazijalci posjetili nadbiskupa Devčića
Kategorija:
Vijesti

Tridesetak vukovarskih gimnazijalaca sa svojim profesorima susrelo se u ponedjeljak 6. srpnja u Nadbiskupskom ordinarijatu u Rijeci s riječkim nadbiskupom mons. dr. Ivanom Devčićem. Posjet je organiziran u okviru njihovog sedmodnevnog boravka u Pastoralnom centru „Alojzije Stepinac“ u Driveniku u kojemu su im, drugu godinu u kontinuitetu, domaćini članovi Zdruga katoličkih skauta Riječke nadbiskupije predvođeni vjeroučiteljem Marinom Miletićem.

Nadbiskup Devčić na početku je zahvalio ravnateljici Prve sušačke hrvatske gimnazije Đuditi Franko na nesebičnoj podršci ne samo ovom, nego i drugim projektima koje katolički skauti provode u Riječkoj nadbiskupiji. Gimnazijalce je upoznao s poviješću Riječke nadbiskupije, osobito vinodolskog kraja koji je oduvijek bio nacionalno živ o čemu svjedoče imena poput braće Mažuranić, Juraja Klovića itd. Povijest je duboko zapisana u Vonodolskoj dolini u kojoj su nastali glagoljski brevijari, a nedavno je proslavljena i 500. godišnjica od dolaska pavlina na te prostore. Riječka nadbiskupija je kraj kojega vrijedi upoznati i s povijesnog i kulturnog stajališta, kazao je nadbiskup.

U nastavku je pozvao mlade da se uključe u katoličke skaute jer mladima pružaju puno toga korisnoga za njihov budući život. Također, pozvao ih je da nakon završetka školovanja ostanu u Domovini. „Nemojte bježati iz Hrvatske i na taj način obezvrijediti žrtvu vaših očeva i ono što su oni stvarali. Svugdje ćete biti stranci. Činite sve da Vukovar bude ono što želite da bude. Imate darove i sposobnosti i ako budete tako razmišljali, tako će i biti. Imajte osjećaj za Domovinu i svoj narod!“ Ravnateljica Prve sušačke hrvatske gimnazije Đudita Franko zahvalila je nadbiskupu na prijemu i riječima ohrabrenja poručivši mladima da poslušaju mons. dr. Devčića, a riječi zahvale uputila je i profesorica vukovarskih gimnazijalaca Sanja Matičić. Po završetku susreta učenici su riječkom nadbiskupu uručili prigodan dar. 

Skip to content