Vjera nas potiče da se svjesno pripravljamo i svjesno prihvaćamo smrt

web-kozala2Počeci svetkovine Svih Svetih sežu u IV. stoljeće, kada se u Antiohiji u nedjelju poslije Duhova jednim slavljem komemoriralo sve mučenike, kazao je riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić u nedjelju 1. studenog u crkvi sv. Romualda i Svih Svetih na Kozali na misnom slavlju u povodu blagdana Svih Svetih. Dodao je kako se ista svetkovina dva stoljeća kasnije počela slaviti u Rimu, a na današnji datum, 1. studenog, premjestio ju je 835. godine papa Grgur IV.

U nastavku je istaknuo kako čistilište, raj i pakao nisu nikakva fizička mjesta, nego duhovno stanje čovjeka. Raj je stanje u kojem je čovjek potpuno u Božjem zajedništvu, čistilište zajedništvo čovjeka s Bogom koje je još manjkavo, a pakao potpuna odvojenost čovjeka od Boga, i to po čovjekovom vlastitom izboru. Zato naše molitve i žrtve za pokojne ne koriste onima u paklu, a onima u nebeskoj slavi nisu potrebne. One su potrebne i korisne samo dušama u čistilištu, kazao je nadbiskup. U nastavku je potaknuo vjernike da mole za pokojne i u tim molitvama nikoga ne isključuju, nego sve preporuče Božjem milosrđu. Na taj način izvršavat ćemo svetu dužnost koja seže u prošlost židovske i kršćanske vjere, kazao je nadbiskup.

web-kozala1Ovi sveti dani potiču nas također da mislimo na smrt koje nitko nije pošteđen.  Zbog toga moramo u svakom trenutku biti spremni za suočenje s njom, jer ne znamo ni dana ni časa kada će doći, rekao je nadbiskup. „Ne smijemo podleći utjecaju današnjeg vremena koje pokušava smrt koliko je god moguće sakriti i potisnuti iz svijesti ljudi. Ali u tom se skrivanju ne smijemo suprotstaviti na način kako to čine oni koji se – ne želeći se sa smrću ‘igrati skrivača’ – trude prkosno joj gledati oči u oči, iako su svjesni besmisla života koji tako završava. Isto tako kao vjernici ne smijemo podleći materijalističkom bagateliziranju smrti, gdje se ide za tim da se smrti oduzme njezino metafizičko značenje.“

Podsjetio je na riječi pape emeritusa Benedikta XVI.koji upozorava na tendenciju da se suočavanje sa smrću izbjegne pribjegavajući tehničkoj smrti tj. eutanaziji. Kao vjernici prema smrti se trebamo odnositi na način da za nju budemo pripravni, pojasnio je nadbiskup. To znači, truditi se živjeti u milosti Božjoj i u svakom trenu biti spreman pojaviti se pred vječnim Božjim sudištem. Vjera nas potiče da se svjesno pripravljamo i svjesno prihvaćamo smrt, učeći nas da se u odnosu prema smrti zrcali naš odnos prema životu. Iz pogrešna odnosa prema životu, proizlazi pogrešan odnos prema smrti, a kršćaninov odnos prema životu i prema smrti određen je i nadahnut nadom u uskrsnuće, koje Isus obećava onima koji ga slijede, zaključio je nadbiskup Devčić.

Nakon mise nadbiskup je kod središnjeg križa na mjesnom groblju predvodio molitvu odrješenja za duše pokojnika.

Skip to content