Vjera je sveti lanac
Kategorija:
Vijesti

Riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić predvodio je u srijedu 6. svibnja svečano misno slavlje u katedrali sv. Vida u povodu obljetnice posvete riječke prvostolnice. Nju je 6. svibnja 1742. godine posvetio tadašnji pulski biskup Giovanni Balbi.

Bila je to i misa zahvalnica za Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji se u svetištu Majke Božje Trsatske održao 19. travnja te Nadbiskupijski susret mladih u Klenovici održan 25. travnja. Nadbiskup je na početku kazao kako su navedeni događaji mnogima donijeli puno radosti i utjehe, te zahvalio mnogobrojnim volonterima koji su se nesebično zauzeli u organizaciji susreta na Trsatu i Klenovici.

U prigodnoj propovijedi vjernike je upoznao s poviješću riječke prvostolnice kazavši kako je u početku bila crkva isusovaca čija je gradnja počela u 17. stoljeća, no još uvijek nije dovršena. Posvećena je sv. Vidu kojega su drevni Riječani štovali i koji je duboko utisnut u identitet grada. To dokazuje i stari naziv grada – Rika svetoga Vida. Kao Riječani dužni smo štovati ovog sveca koji nam je inspiracija za predano nasljedovanje Isusa Krista. Iako mlad, sv. Vid je znao koga odabrati za izvor svog života – Isusa, kazao je nadbiskup.

Također, u nastavku je rekao da Čudotvornom raspelu u riječkoj prvostolnici hodočaste mnogobrojni vjernici, a u prošlosti su se utjecali riječima: „Pomogao nam sveti Križ svetoga Vida“. Ovdje se štuje i Gospa Žalosna koja je suzaštitnica katedrale. Sve ovo razlog je da Bogu zahvaljujemo na dragocjenosti koju smo primili i koju su živjeli stari Riječani. Svojim djelima oni su svjedočili vjeru i mi se danas moramo zapitati prenosimo li kršćansku tradiciju na mlađe naraštaje, rekao je nadbiskup. „Vjera je tradicija koja se prenosi iz ruke u ruku. Ona je sveti lanac koji se proteže kroz vjekove.“

Govoreći o katedrali kao mjestu okupljanja zajednice i u kojoj se ispunja Isusova zapovijed: „Ovo činite meni na spomen.“ (Lk 22,19-20; 1 Kor 11,23-25), istaknuo je kako tu zapovijed moramo činiti ne samo za oltarom i u crkvi, nego i u svakodnevnom životu. Kao što je Isus razdijelio kruh među svojim učenicima, tako se i mi trebamo davati za druge, poručio je.

Zaključujući propovijed pozvao je vjernike da svaki put kada ulaze u crkvu, dolaze s molitvom na usnama i pomireni s drugima. Također, moramo biti svjesni da je Bog uvijek s nama. O tome nam svjedoče mnoge zgode u evanđeljima u kojima čitamo da učenici nisu odmah prepoznavali Isusa. Naša vjera treba biti čvrsta, rekao je nadbiskup Devčić. Liturgijsko pjevanje animirao je katedralni zbor „Cantores Sancti Viti“.

Skip to content