Vinodol i njegova Crkva – od Vinodolskoga zakona do naših dana
Kategorija:
Vijesti

web-bogovic1U Velikoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci u srijedu 4. studenog predstavljena je knjiga mons. dr. Mile Bogovića, gospićko-senjskog biskupa i povjesničara: „Vinodol i njegova Crkva – od Vinodolskoga zakona do naših dana“, objavljena u nakladi Riječke nadbiskupije. Riječ je o knjizi iz trilogije dr. Bogovića u kojoj su objavljene i knjige pod naslovima „Slunjski kraj i njegova Crkva“ te „Lika i njezina Crkva“.

Uz autora, o knjizi i njezinom nastanku govorili su mons. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup, prof. dr. Milan Špehar, predstojnik riječke Teologije, crkveni povjesničari i recenzenti knjige dr. Franjo Velčić i dr. Marko Medved te urednik Bruno Lončarić. Predstavljanju su nazočili i predstavnici sunakladnika – u ime Grada Rijeke gradonačelnik Vojko Obersnel, u ime PGŽ-a Erik Fabijanić, predsjednik Županijske skupštine te predstavnici gradova Bakar, Crikvenica, Kraljevica, Novi Vinodolski i Općine Vinodolske.

Kako je rekao dr. Devčić većina radova koje knjiga donosi objavljena je u nadbiskupijskom mjesečniku Zvona u dužem vremenskom razdoblju, a riječ je o Bogovićevim radovima o lokalnoj crkvenoj povijesti nekadašnjeg prostora vinodolskog kraja. I dr. Devčić i dr. Velčić izdvojili su da je mons. Bogović uvijek poticao i vukao naprijed, da je i u prošloj državi i režimu inicirao i uspio uspostavljati kontakte s tadašnjim vlastima, dijalog posebno s djelatnicima u kulturi i to na projektima važnim za hrvatsku kulturu i povijest, kao što je to bila 500. obljetnica našeg Prvotiska i 700-ta obljetnica Vinodolskoga zakona. Već tada je, izdvojio je dr. Velčić, Bogović bio pokretač dijaloga te pisao, citirao je, da treba širiti svijest da se ‘kulturu ne može ni ograditi, ni pregraditi, a još manje prigraditi, nego da je to zajedničko polje na kojemu se može povezati i susretati’. U svom obraćanju okupljenima, među ostalim, i tih se događaja prisjetio i sam biskup Bogović.

web-bogopvic2Prema riječima dr. Velčića ovo djelo mons. Bogovića vrijedan je plod dugogodišnjeg njegovog rada, povijesnih istraživanja i publiciranja o crkvenim, kulturnim i povijesnim zbivanjima vezanim uz Vinodol i njegovu okolicu, od 1288. godine, tj. Vinodolskog zakona, do naših dana, a također je i kronika jednog vremena i povijesti Vinodola – Bogovićevog vremena 70-tih i 80-tih godina prošloga stoljeća.

Dr. Medved je, među ostalim, izdvojio da iz ove knjige dr. Bogovića izvire prožimanje vjere i kulture na istočnom području današnje Riječke nadbiskupije, odnosno nekadašnjem primorskom dijelu Modruške biskupije. Rekao je da knjiga u osam poglavlja donosi izbor Bogovićevih radova iz više izvora, da autor Crkvu promatra kroz biskupe, kler i redovništvo, župne i kaptolske strukture, glagoljicu, Frankopane itd. Također, izdvojio je da su tekstovi, zahvaljujući uredniku Lončariću, praćeni i fotografijama, a da knjiga zaključno donosi i katalog fotografija iz riznice umjetnina Vinodola. Urednik Lončarić koji je knjigu i grafički uredio i likovno opremio brojnim fotografijama, među ostalim je poručio da i tekstovi i fotografije u njoj svjedoče da je riječ o prostoru koji je sav posijan sakralnim spomenicima, da je ova knjiga prilog upoznavanju i poštivanju bogatstva naše prošlosti, iz koje treba i učiti. Slično je poručio i dr. Špehar, s ostalim predstavljačima čestitajući autoru, i podsjetivši da je dr. Bogović bio i dugogodišnji i profesor i rektor riječke Teologije koja je također uključena u izdavanje ove knjige.

Nakon Rijeke, djelo će biti predstavljeno: 13. studenoga u 18 sati u Domu kulture u Praputnjaku, 19. studenoga u 18 sati u Narodnoj knjižnici u Novom Vinodolskom, 26. studenoga u 18 sati u Gradskoj vijećnici u Crikvenici, 27. studenoga u 18 sati u Malom salonu u starom dijelu Bribira (povezano s danom otvorenja izložbe Sakralno blago Bribira) i 3. prosinca u 18 sati u Domu kulture u Kraljevici. (M.G.)

Foto: Vedran Karuza, Novi list

 

Skip to content