Vidfest je dobar uvod u proslavu sv. Vida
Kategorija:
Vijesti

U petak 12. lipnja u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku održan je 6. Vidfest – Festival popularne duhovne glazbe.

Pozdravnu riječ uputio je riječki nadbiskup  mons.dr. Ivan Devčić koji je okupljene upoznao sa životom sv. Vida. Pohvalio je ustrajnost i  rad Nadbiskupijskog zbora mladih koji se redovito sastaju i vježbaju u prostorima Nadbiskupskog ordinarijata nadbiskupije. Na ovaj način mladi svojom poduzetnošću i zauzetošću, iako to iziskuje puno vježbe, mogu napraviti lijepe stvari kao što je sudjelovanje i organiziranje festivala, kazao je nadbiskup.

U nastavku je pozdravnu riječ uputio svim izvođačima i posjetiteljima kazavši da je ovo dobar uvod u proslavu blagdana zaštitnika Riječke nadbiskupije i grada Rijeke. Govoreći o važnosti slavljenja sv. Vida izrazio je nadu da Rijeka u budućnosti bude prepoznata po svom zaštitniku kao što je to slučaj  u drugim gradovima s njihovim zaštitnicima (Zadar, Dubrovnik i dr.). Na kraju se osvrnuo na sliku sv. Vida u Rijeci na kojoj ovaj svetac grli naš grad i poručio da isto trebamo i mi činiti –  ljubiti svoj grad.

Glazbeni dio programa otvorila je gošća Jelena Radan s prigodnim pozdravom i  pjesmom: „Sjeti me se, ljube“. U uvodnom dijelu programa nastupio je Nadbiskupijski zbor mladih s Himanom sv. Vidu, te združeni zborovi dvaju riječkih gimnazija. Voditelji programa bili su Filip Polegubić i Iva Marković koji su izvođače i publiku vodili kroz tri cjeline programa. nakon uvodnog dijela, u programu s autorskim skladbama nastupili su: Dječji zbor „Nebeske iskrice“ (Viškovo) –  Volim svoju obitelj, Zbor „Prijatelji“ Centra za rehabilitaciju – Na nebu znak, Zbor Udruge sv. Petra i Pavla (Bribir) – Živjeti Boga, Zbor mladih župe sv.Matej (Viškovo) – Ti si moj Bog, Zbor mladih župe sv. Križ (Srdoči) – Prijatelj, On je tvoj, Zajednica Krista Kralja – Sveto ime i VIS župe sv. Jurja (Gornja Drenova) – Mom Kralju.

Uz gošću, Jelenu Radan, u revijalnom dijelu programa nastupio je Vlaho Prohaska.  Ispred organizatora Festivala: Ureda za pastoral, Ureda za mlade – Povjerenstva za kulturna i glazbena događanja Riječke nabdiskupije, Jurica Goja zahvalio je sudionicima i posjetiteljima manifestacije koja je i ove godine imala humanitarni karakter. Prikupljeni dobrovoljni prilozi bit će donirani Udruzi za sindrom Down, Rijeka 21. (A.M.A.)

Foto: Matija Rubeša, Marta Radić, Lovro Bebić

 

Skip to content