Umro vlč. Ivan Plantek
Kategorija:
Vijesti

U petak 19. lipnja u 87. godini života i 54. godini svećeništva blago u Gospodinu preminuo je vlč. Ivan Plantek. Sprovodnu misu i pogreb u subotu 20. lipnja u Novoj Plošćici, u nazočnosti generalnog vikara Bjelovarsko-križevačke biskupije Stjepana Ptičeka i desetak svećenika, predvodio je generalni vikar Riječke nadbiskupije mons. Emil Svažić.

Vlč. Ivan Plantek rođen je 16. studenog 1928. u Novoj Plošćici kod Garešnice. Djetinjstvo je proveo u rodnom mjestu, a pet razreda gimnazije završio u Sjemeništu u Rijeci do vremena kada je ono, odlukom komunističke vlasti, zatvoreno. Tada odlazi u Pazinsko sjemenište gdje završava ostala tri razreda i maturira 1958. Nakon odsluženja vojnog roka nastavlja studij Bogoslovije u Pazinu kojega završava 1962. Za svećenika tadašnje Senjsko-modruške biskupije biva zaređen 7. travnja 1962. u Rijeci i prvu godinu svećeničke službe proveo je kao kapelan u Ogulinu.

 

 

Od 1963. – 1970. godine bio je upravitelj župe Saborsko.  Tada je imenovan upraviteljem župa Josipdol i Cerovnik gdje ostaje od 1977. U međuvremenu je kratko upravljao i župama Plaški i Saborsko, a od 1977. do 1995. upravlja župom Skrad – Divjake, nakon čeka vrši službu župnika u Križišću i Šmriki do umirovljenja 2004. godine. U mirovini se povlači u svoj rodni kraj gdje je živio do svoje smrti. Čitav svoj život bio je povezan sa svojom Riječkom nadbiskupijom, a posebnom riječkim nadbiskupom Ivanom Devčičem, rekao je mons. Svažić. 

Skip to content