U Trvižu proslavljena 100. obljetnice rođenja mons. Ante Sironića i Gospa od Ružarija
Kategorija:
Vijesti

trviz1Riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić u nedjelju 4. listopada u povodu blagdana Gospe od Ružarija i 100. godišnjice rođenja mons. Ante Sironića pohodio njegovu rodnu župu Trviž na poziv župnika vlč. Ante Žufića i tom prigodom u prepunoj crkvi predvodio pontifikalnu misu.

Nadbiskup je u propovjedi pojasnio čitanja Svetog pisma, te potom u kratkim crtama izložio značenje moljenja svete krunice u obiteljima, te njezina otajstva. Okupljene je potaknuo na molitvu za obitelj koja je najugroženija u današnje vrijeme, te za uspjeh Sinode biskupa u Rimu. Osvrnuo se na dva Istrana koji su najviše utjecala na njegov život –  mons. Josipa Pavlišića i mons. Antu Sironića, a propovijed je zaključio prepričavanjem nekoliko crtica iz brojnih knjiga mons. Sironića.

Na kraju svete mise, član obitelji Sironić, koja se u velikom broju okupila na svetoj misi, uručio je nadbiskupu Devčiću dar – domaće vino i kolače, a potom je i župnik zahvalio nadbiskupu što je pohodio Trviž u ovoj prigodi. Liturgijsko pjevanje animirao je župni pjevački zbor, a na misi su posluživali brojni ministranti. Nakon mise usljedilo je zajedničko druženje s vjernicima u „čitalnici“župe.

Trviž kao mjesto prvi put se spominje 1177. u buli pape Aleksandra III. izdane u Veneciji, kojom porečkom biskupu Petru potvrđuje sve njegove posjede u Istri, a župna crkva tada nosi naslov Blažene Djevice Marije od Svete  Krunice. Sagrađena je 1897., a podignuta je na zemljištu braće Ivana, Antuna i Frana Sironića. U trobrodnoj župnoj crkvi na glavnom je oltaru pala s prikazom Blažene Djevice Marije od Svete  Krunice, a na bočnim su oltarima prikazi Srca Isusova i sv. Josipa. Župa svoju zaštitnicu slavi nedjelju prije samog blagdana, te se tada okupe brojni raseljeni iz Trviža.

Skip to content