U Riječkoj nadbiskupiji otvorena Godina milosrđa

web-Godina-mU nedjelju 13. prosinca čitanjem Papine bule “Misericordiae Vultus” u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije – Assunti, od kuda je krenula svečana procesija do katedrale sv. Vida gdje je riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić otvorio vrata prvostolnice i predvodio svečano euharistijsko slavlje, započela je Godina milosrđa na razini Riječke nadbiskupije.

Nadbiskup je na početku propovijedi podsjetio na Isusove riječi: “Ja sam vrata. Kroza me tko uđe, spasit će se (Iv 10,9).” Isus je ‘prolaz’ u novi život, kazao je propovjednik dodavši da smo dolaskom pred zatvorena vrata naše katedrale, predočili našu bezizlaznost iz koje se sami ne možemo izbaviti. “Zbog toga smo ih dodirnuli u nadi da će nam ih netko s druge strane otvoriti, da postoji netko tko to može. I ona su se otvorila, ne sama od sebe, nego Krist nam ih je otvorio, on nam je pokazao prolaz i izlaz, objavivši se time sam kao vrata u život, vrata koja više nikakva sila neće moći zatvoriti.”

Katedrala na čija smo zatvorena vrata došli, u nadi da će se otvoriti, označavaju Crkvu koju je Isus ustanovio i povjerio joj da ljudima naviješta i svjedoči kako je on otvorio zaključana vrata, koja prije njega nije nitko mogao otključati, rekao je nadbiskup. Dodao je kako se prolaz kroz ta vrata zove – krštenje, te smo se izvršavajući obred otvaranja prolaza, tog krštenja sa zahvalnošću prisjetili. “Prostor u koji nas je ono uvelo zove se Crkva, koja je zajednica svih onih koji su prihvatili da uđu kroz Kristova vrata i tako s Isusom uskrslim i proslavljenim prijeđu iz života u smrt.”

web-godina3U nastavku je istaknuo kako prolaz kroz Kristova vrata zahtjeva savjesnost i odgovornost u obnašanju građanskih dužnost kao i solidarnost sa siromašnima i potrebitima. Ako tako shvatimo Godinu milosrđa, ona će uroditi napretkom društvene solidarnosti, pravednosti i odgovornosti. “A svi znamo koliko je u tome naše suvremeno društvo deficitarno, zbog čega nam se čini kao da smo zatvorenici u neko stanje iz kojeg nema izlaza. To znači da bismo, i kao pojedinci i kao zajednica, crkvena, ali i društvena, u ovoj godini trebali izoštriti svoj duhovni sluh i vid kao savjest, što bi nam omogućilo otkriti skriveni izlaz iz stanja u kojemu se nalazimo i koje nam se čini bezizlaznim. Za nas vjernike taj izlaz je – Isus Krist.”

Zaključujući propovijed potaknuo je vjernike da se ne daju zavesti ideologijama koje zatvaraju u uske okvire materijalizma i ateizma. Opirati se takvim ponudama ‘spasenja’ nije lako i predlagati čovjeku samo perspektivu koja je ograničena na ljudsko i zemaljsko, znači u Isusovim očima ‘ubiti’ ga, jer čovjek živi u punini samo ako je otvoren Bogu. Stoga, kao što smo danas fizički prošli kroz Vrata milosrđa, simbolizirana vratima naše katedrale, tako se trudimo tijekom ove godine i duhovno kroz njih prolaziti, kako bismo se trajno nastanili u Božjim prostorima u koje nas Isus predvodi i gdje nas očekuje, zaključio je nadbiskup.

Po završetku misnog slavlja generalni vikar Riječke nadbiskupije mons. Emil Svažić dao je objavu jubilejskih crkvi u Riječkoj nadbiskupiji za postizanje potpunog oprosta u Godini milosrđa: katedrala sv. Vida i svetište Majke Božje Trsatske (u sve dane tijekom Godine milosrđa), svetište Majke Božje na Svetoj Gori i svetište Majke Božje Žalosne u Mrkolju (na sve marijanske svetkovine i blagdane tijekom Godine milosrđa) te sve župne crkve na blagdan njihova zaštitnika.

Rijeka,13.12.2015. Nadbiskup Devèiæ sveèano otvara vrata katedrale u povodu Godine milosrða. Snimio:Silvano Ježina
Rijeka,13.12.2015. Nadbiskup Devèiæ sveèano otvara vrata katedrale u povodu Godine milosrða.
Snimio:Silvano Ježina

Također, u nedjelju 20. prosinca Godina milosrđa bit će inaugurirana u svim župama Riječke nadbiskupije, dok će na blagdan Svete obitelji 27. prosinca u 18:30 riječki nadbiskup Ivan Devčić otvoriti jubilejska vrata u svetištu Majke Božje Trsatske. Generalni vikar je na kraju poručio kako se potpuni oprost vezan uz Godinu milosrđa moguće dobiti uz izvršenje propisanih uvjeta: sveta ispovijed i pričest, molitva na nakanu pape Franje i pohod jubilejske crkve.

Skip to content