U akciji Hrvatskog Caritasa za preživjele stradalnike u potresu u Nepalu  dosad prikupljeno 290. 000 kuna
Kategorija:
Vijesti

U posljednjih tjedan dana u Nepalu je zabilježeno 37 potresa jačine većinom između 4 i 5,7 stupnjeva po Richteru, dok je najjači bio onaj jačine 7,3 stupnja koji je to područje pogodio u utorak 12. svibnja prouzročivši nove ljudske žrtve i materijalna razaranja. U raznolikim aktivnostima kojima nastoje ublažiti posljedice stradanja sudjeluje više od stotinu  iskusnih i stručnih djelatnika Caritasovih organizacija iz Australije, Austrije, Belgije, Indije, Irske,  Nizozemske, Norveške, Njemačke, Poljske, SAD-a, Švicarske i Velike Britanije, u suradnji s djelatnicima i volonterima Caritasa Nepal, provodeći projekte zbrinjavanja i skrbi za stradalnike, koji još uvijek u golemom broju usprkos približavanja nepovoljnih vremenskih prilika žive izvan svojih domova.

Tijekom sljedeća dva mjeseca, temeljem projekata obuhvaćenih žurnim apelom Caritasa Internationalis od 4. svibnja ukupne vrijednosti 2.500.000 eura, darovatelji će osiguravati nužnu pomoć za 175 000 stanovnika  Nepala. Novčanim darovima hrvatskih građana, poslovnih subjekata, vjerničkih zajednica i udruga prikupljenima u akciji Hrvatskog Caritasa i oni sudjeluju u tim aktivnostima kojima se nastoji pomoći nepalskim obiteljima da ostvare siguran smještaj i dostojanstvene životne uvjete. U akciji Hrvatskog Caritasa dosad je prikupljeno  290.000 kn.

“Zahvaljujemo cijeloj Caritasovoj obitelji na velikoj darežljivosti kojom u ovo kritično vrijeme podupirete Caritas Nepal”, izjavio je ravnatelj Caritasa Nepal Prius Perumana.

“Vrijeme velikih stradanja, žalovanja za žrtvama i nesigurnosti glede budućnosti ujedno je i vrijeme za velika djela milosrđa, djelatne ljubavi i darežljivosti. Makar i malim darom možemo dosegnuti sestre i braću u dalekom Nepalu. Stoga Hrvatski Caritas”, prema riječima ravnatelja mons. Fabijana Svaline, “poziva sve hrvatske građane da se i dalje solidarno uključuju u akciju pomoći stradalima u potresu u Nepalu.”

Otkako je 25. razorni potres pogodino Nepal, žurno pokrenutom međunarodnom akcijom i pristiglim novčanim i materijalnim sredstvima putem Caritasove mreže pomognuto je 66 470 osoba, koje su, osim najosnovnijim namirnicima, opskrbljene ceradnim platnima, madracima, pokrivačima te higijenskim i sanitarnim setovima i pitkom vodom. Hrvatski Caritas nacionalnu akciju za pomoć Nepalu pokrenuo je 27. travnja i iz Interventnog fonda za najnužnije potrebe stradalog stanovništva poslao 20.000 eura. 

Novčani prilozi za preživjele stradalnike u Nepalu mogu se uplatiti na žiro-račun Hrvatskog Caritasa: IBAN HR0523400091100080340 – poziv na br. 10, odnosno on-line putem www.caritas.hr

Pomoći je moguće i pozivom na donacijski telefon Hrvatskog Caritasa 060 9010 (6,25kn po pozivu; PDV uključen).

Skip to content