Tradicionalno blagdansko čestitanje
Kategorija:
Vijesti

WEB-CESTITANJE2Tradicionalno blagdansko čestitanje svećenika, redovnika i redovnica te suradnika i vjernika Riječke nadbiskupije mons. dr. Ivanu Devčiću održalo se u četvrtak 17. prosinca u Bogoslovnom sjemeništu “Ivan Pavao II.” u Rijeci.

Pregled najvažnijih zbivanja u protekloj godini predstavio je generalni vikar mons. Emil Svažić. Kazao je kako se protekla godina na planu opće Crkve odvijala između izvanredne i redovne Biskupske sinode obje posvećene obitelji te je zato u Riječkoj nadbiskupiji bila proglašena Godina obitelji. S obzirom da je u tijeku Godina posvećenog života, podsjetio je na pismo nadbiskup Devčića u kojemu je redovnike, redovnice i druge posvećene osobe potaknuo na jače angažiranje oko pojedinačne, ali i zajedničke obnove, kao sastavnog dijela svoje svakodnevice, a sve ostale članove Božjeg naroda da postanu svjesniji dara koji se sastoji u prisutnosti mnogih redovnika i redovnika u Crkvi.

Od značajnijih događaja izdvojio je Drugi susret hrvatskih katoličkih obitelji koji se na Trsatu održao  18. i 19. travnja o.g., Nacionalni susret osoba posvećenog života u Mariji Bistrici na kojemu su sudjelovali brojni redovnici i redovnice iz Riječke nadbiskupije, a nakon kojega je na jesen uslijedio susret na metropolitanskoj razini u Rijeci. Gotovo svi događaji su izravno ili neizravno povezani s Godinom obitelji, uz napomenu da je od 8. prosinca i otvaranjem Godine milosrđa u Rimu, Godina obitelji u našoj Nadbiskupiji oplemenjena i temom milosrđa, rekao je mons. Svažič.

Govoreći o uspješnosti produžene Godine obitelji, poručio je kako ne smijemo zaboraviti mukotrpan i samozatajan pastroalni rad koji se svakodnevno održava u župama Riječke nadbiskupije kroz: obiteljske zajednice, molitva i euharistijska klanjanja, propovijedi i kateheze, karitativan rad s najsiromašnijim obiteljima itd. Godina milosrđa dat će nam nova nadahnuća kako bi taj rad za naše obitelji bio još bogatiji i učinkovitiji, zaključio je generalni vikar te u ime svih okupljenih nadbiskupu Devčiću uputio čestitku u povodu predstojećih blagdana.

WEB-CESTITANJE1Nadbiskup je zahvalio mons. Svažiću te poručio kako događanja u protekloj godini svjedoče o njezinoj dinamičnosti. Izrazio je zadovoljstvo zajedništvom među svećenicima, redovnicima i redovnicima, ali i vjernicima laicima u mnogobrojnim realiziranim projektima. Protekla godina posebno će biti zapamćenja po otvaranju prve Katoličke osnovne škole “Josip Pavlišić” u Rijeci. Riječka nadbiskupija u nju ulaže puno nade, ali i roditelji koji su sudjelovali u njenom osnutku, podsjetio je nadbiskup. Ove godine obilježava se 10. godišnjica od smrti mons. Pavlišića kojemu moramo biti zahvalni za Bogoslovno sjemenište u Rijeci, ali i 15. godišnjica a od smrti mons. Antona Tamaruta. Sa zahvalnošću ih se trebamo sjećati i preporučam ih u vaše molitve, kazao je nadbiskup.

Okupljene je potaknuo na čuvanje zajedništva kazavši kako je Gospodin došao kako bi rušio pregrade. Budimo milosrdni prema najbližima, svjedočimo Njegovu ljubav i slogu i tada ćemo to moći svjedočiti i drugdje. Ne zaboravimo geslo Godine milosrđa da budemo milosrdni kao Otac, zaključio je nadbiskup Devčić.

Skip to content