Sveta Zemlja kroz dva objektiva
Kategorija:
Vijesti

Riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić otvorio je u utorak 31. ožujka izložbu fotografija Nikole Kurtija i Miroslava Radića: „Sveta Zemlja kroz dva objektiva“. Izložbu je u Galeriji Principij u Rijeci organiziralo Akademsko katoličko društvo „Jeronim“. U glazbenom dijelu nastupio je bend Assunta.

Akademsko katoličko društvo “Jeronim” od svoga osnutka bavi se događajima koji spajaju kulturu i vjeru. Podršku projektima daje riječki nadbiskup koji je istaknuo kako je izložba vjerski i kulturni čin. Ovdje gledamo evanđelje i Svetu Zemlju koja je i sama evanđelje, odnosno Radosna vijest.“ Izložba odiše dubokom ljepotom, kazao je nadbiskup Devčić koji je i sam pet puta hodočastio u Svetu Zemlju.

Govoreći o svojim iskustvima, sa žaljenjem je istaknuo kako je riječ o jednoj od najpodjeljenijih zemalja u kojoj je prisutna velika doza mržnje i neprijateljstva među narodima. Sveta Zemlja je misterij u kojemu su rođene tri najveće religije, židovstvo, kršćansko i islam. Ta ista zemlja krvari zbog nesloge onih koji se pozivaju na zajedničkog praoca Abrahama. To je ono što žalosti i pomućuje ljepotu Svete Zemlje. „Još je žalosnije što je ta podjela među kršćanima. Ako postoji netko tko nije uvjeren u potrebu međureligijskog dijaloga, neka ode tamo i uvjeri se. Svatko se mora založiti za ekumenizam i međureligijski dijalog.“ Nadbiskup je autorima čestitao na izložbi i izrazio zahvalnost što nisu bili samo fotografi, nego istinski hdoočasnici.

Hodati stopama Isusa Krista za svakog kršćanina posebna je radost i milina. Tako je bilo i tijekom Nikolinog i moga hodočašća kada smo obišli sva važnija mjesta vezana za izraelski narod opisana u Starom zavjetu, kazao je vjeroučitelj Miroslav Radić.

Autori izložbe tako su predstavili Nazaret, mjesto u kojemu je anđeo Gabrijel navijestio Mariji da će začeti i roditi Isusa i u kojemu je izgrađena velika Bazilika Marijinog navještenja. Potom su objektivom u Rijeku prenijeli slike Betlehema te Jeruzalema koji je opasan visokim zidom i podijeljena na četiri četvrti: armensku, muslimansku, židovsku i kršćansku. Za nas kršćane važno je proći križnim putem, Via dolorosa, ulicama Jeruzalema koji završava u Bazilici Isusova groba, poručuju autori.

Mnogobrojni posjetitelji kroz fotografije su se mogli nakratko preseliti na Maslinsku goru i Maslinski vrt u kojemu se nalaze masline iz Isusovog vremena stare preko 2000 godina, potom objektivom autora provozati Galilejskim jezerom te upoznati s arheološkim nalazištem Qumranom u blizini Mrtvoga mora gdje su 1947. godine otkriveni vrijedni biblijski rukopisi.

Od mnogih crkava koje su autori izložbe posjetili, a koje su izgrađene da podsjete hodočasnike na neki događaj opisan u Evanđelju, na osobit način predstavljene su one u Kani galilejskoj gdje je Isus učinio prvo čudo pretvorivši vodu u vino, crkvu osam blaženstava, crkvu Isusovog preobraženja na brdu Tabor, crkvu na mjestu Petrove kuće u Kafarnaumu i mnoge druge.

Autori su izrazili zahvalnost Bogu za hodočašće u Svetu Zemlju i za svaku stopu i korak kojega su osobno prošli po Isusovoj domovini. Izložba se može posjetiti do subote 11. travnja u vremenu od 9-13 i 17-20 sati.

Skip to content