Sve više obitelji dolaze u Socijalnu samoposlugu
Kategorija:
Vijesti

Socijalna samoposluga “Kruh sv. Elizabete” u Rijeci u srijedu 22. travnja počela je s programom proslave 4. rođendana. Točno u podne korisnici i volonteri sastali su se s novinarima, a u 19 sati slavit će misu u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske.

Priča o prvoj riječkoj socijalnoj samoposluzi, koja danas mjesečno priprema i do 1.000 paketa za potrebite obitelji, počela je prije četiri godine s akcijom “Mladi protiv gladi”. Tada se pokazala potreba za sustavnijom skrbi za siromašne građane Rijeke, a Siniša Pucić i Darko Rončević bili su prvi inicijatori koji su krenuli s akcijom osnivanja ove hvalevrijedne karitativne samoposluge, rekla je jedna od pedesetak volonterki Nela Pujić. Dodala je kako je samo prošle godine podijeljeno oko 7.000 paketa, a u ovoj godini imaju u evidenciji oko 1.200 redovnih korisnika. U njihovom radu pomažu im građani svojim donacijama, osobito subotom kada prikupljaju hranu u trgovačkim centrima. Također, podršku im od početka daje Riječka nadbiskupija, poručila je volonterka Elida Verunica i ovom prigodom uputila zahvale riječkom nadbiskupu Ivanu Devčiću.

Volonteri poručuju kako korisnici Socijalne samoposluge jednom na mjesec dobiju paket prehrambenih proizvoda i higijenskih potrepština, dok im tjedno redovno dolaze beskućnici, njih četrdesetak, po trajne namirnice koje su im nužne za svakodnevno preživljavanje. Također, redovno obilaze osobe s invaliditetom koji su potrebni njihove pomoći, a u svom karitativnom radu ne gledaju na naciju, vjeru ili bilo koju drugu pripadnost osobe u potrebi. Sve je više potrebitih, pa pomažu i onima koji nisu registrirani u Centru za socijalnu skrb, a u zadnje vrijeme pristiže im sve više obitelji čiji računi su pod ovrhama. Uz Socijalnu samoposlugu, najpotrebnijim građanima na raspolaganju je i skladište odjeće na Žabici u kojemu mogu dobiti potrebnu garderobu, a koja se prikuplja zahvaljujući donacijama građana.

Socijalnu samoposlugu “Kruh sv. Elizabete” osnovao je riječki Franjevački svjetovni red, no nisu samo njihovi članovi volonteri, nego su to svi oni koji odvajaju dio svoga slobodnog vremena za dobrobit društva u kojemu žive. Volonteri su iskoristili priliku i zahvalili svim ljudima dobroga srca na nesebičnoj pomoći. Onima koji žele donirati hranu ili higijenske potrepštine, vrata Socijalne samoposluge otvorena su danas do 20 sati, te u četvrtak 23. travnja od 10 do 20 sati. Za sve informacije tu je i broj telefona: 097 6363946.

Proslava 4. rođendana riječke Socijalne samoposluge nastavlja se večeras u 19 sati kada će misno slavlje u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske na Žabici predvoditi fra Zlatko Šafarić. Također, u subotu 25. travnja volonteri će u dvorištu kapucinskog samostana ručati s ljudima koji žive na riječkim ulicama, a u blagovanju ručka pridružit će im se i nadbiskup Devčić, najavili su volonteri Socijalne samoposluge.

Skip to content