Svaki čovjek duboko u svom srcu čezne za uskrsnim obratom
Kategorija:
Vijesti

Predstavljena uskrsna poruka riječkog nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića

U dvorani Nadbiskupskog doma u Rijeci u ponedjeljak 30. ožujka predstavljena je uskrsna poruka riječkog nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića pod nazivom: „Uskrsni obrati“. Poruku je predstavila predstojnica Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije Ksenija Rukavina Kovačević, prof.

Riječ je o pomalo nekonvencionalnom naslovu za blagdansku poruku, ali već na samom početku daje nam se jasno na znanje da se radi o Isusovom ljudskom i, po njemu, našem uskrsnom obratu, rekla je Rukavina Kovačević. U nastavku je kazala kako nadbiskup Devčić izričito navodi da svaki čovjek duboko u svom srcu čezne za uskrsnim istinskim obratom, čak i onda kada mu se on gotovo ‘čini nemogući’. „Problem je, dakle, u našim osobnim percepcijama i uvjerenjima oko toga možemo li, unatoč svim protivštinama i izazovima u ovomu svijetu, ipak biti bolji, biti, evanđeoskim riječima rečeno, savršeni. Ova uskrsna poruka daje jasan i nedvosmislen odgovor, a taj je: Isus je svojim uskrsnim obratom unio u naše živote ‘neočekivan obrat’ po kojem nam je omogućio uskrsnuće iz moralne i duhovne smrti; iz osjećaja bespomoćnosti, pesimizma, relativizma, razočaranosti i apatije, i tako vratio nadu u novi i bolji početak.“

Prvi veliki uskrsni obrat događa se po krštenju, a po snazi krštenja događaju se svi ostali uskrsni obrati. U tom smislu Nadbiskup u svojoj poruci poziva sve vjernike da u uskrsnom slavlju prepoznaju i svoju osobnu priliku za ponovni obrat na novi život, na novi početak, rekla je Rukavina Kovačević.  Zaključujući predstavljanje istaknula je da nadbiskupova uskrsna poruka cjelokupnim svojim sadržajem potiče na ozbiljno promišljanje o tome što zapravo slavimo o svetkovini Uskrsa i čemu se nadamo kada jedni drugima čestitamo Isusovo uskrsnuće.

Prije nego je vjernicima i svim ljudima dobre volje čestitao blagdan Uskrsa na hrvatskom i talijanskom jeziku, nadbiskup Devčić objasnio je motive naslova ovogodišnje poruke. S jedne strane uskrsnuće se veže uz događaj nakon Isusove smrti, no ono je širi pojam i najbolje se očituje u promjeni koju su doživjeli njegovi učenici.  Nakon Isusove smrti bili razočarani, bespomoćni, bez ikakve nade. Promjena u njihovom životu dogodila se u susretu s uskrslim Isusom kada su postali novi ljudi. To je poruka i nama – početi živjeti drugačije. Slaviti uskrsnuća ima smisla samo ako danas odlučimo postati ljudi koji će ovu stvarnost preobražavati u duhu uskrsnuća. To možemo samo ako uskrsnemo iz svojih apatija, strahova i bespomoćnosti. Tu je aktualnost poruke Uskrsa jer društvo se danas nalazi u velikoj letargiji, ljude pritišće velika bezizlaznost, imaju osjećaj da se vrte u jednom kugu iz kojega ne znaju izaći. Isusovo uskrsnuće treba nam biti poticaj da se promijenimo. Svijet je u tragičnog stanju, ali obrat je moguć i Isus nam to jamči, rekao je nadbiskup.

Uskrsna poruka riječkog nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića: „Uskrsni obrati“, u cijelosti se može pročitati na službenim internetskim stranicama Riječke nadbiskupije.

Skip to content