Svaka naša molitva za pokojne ispovijed je da oni žive
Kategorija:
Vijesti

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U sjećanja na svete i pokojne, riječki nadbiskup Ivan Devčić 6. studenog u katedrali sv. Vida u Rijeci predvodio je svečanu misu za pokojne biskupe, svećenike, redovnike i redovnice Riječke nadbiskupije. Na misi koja je okupila kanonike riječkog kaptola, svećenike i predstavnike redovnika i redovnica, vjernici su molili za pokojne službenike Crkve koji su svojim životom svjedočili i jačali vjeru na prostoru nekadašnje Riječko-senjske, a danas Riječke nadbiskupije i Gospićko-senjske biskupije. Na kraju mise nadbiskup Devčić i svećenici okupili su se u molitvi s obredom odrješenja i blagoslovom oko grobnice riječkih nadbiskupa i biskupa u katedrali. U njoj su pokopani prethodnici nadbiskupa Devčića na biskupskoj stolici, mons. Viktor Burić, mons. Josip Pavlišić i mons. Antun Tamarut.

„Svaka naša molitva za pokojne ispovijed je da oni žive“, rekao je nadbiskup Devčić u propovijedi. „Vjerujemo da oni žive, jer vjerujemo u uskrsnuće Isusa Krista a time i naše uskrsnuće i vječni život.“ Nadbiskup je podsjetio da u Crkvi postoji više razina zajedništva. Jedna od njih je zajedništvo zemaljske Crkve s onom nebeskom, zajedništvo svih vjernika, živih i umrlih. Neki od njih već su u savršenom zajedništvu s Bogom, objasnio je nadbiskup, a neki, kako vjerujemo tek trebaju kroz čistilište tamo stići. „Na nama ovdje na zemlji je da im svojim molitvama ukoliko je potrebno pomognemo.“

Nadbiskup je izrekao zahvalu svim svojim prethodnicima u biskupstvu, svećenicima i redovnicima i redovnicama koji su doprinijeli očuvanju vjere na području Primorja, Gorskog kotra i Like. „Dok molimo za njih osjećamo i veliku zahvalnost za sve što su činili. Svojim su životom utjecali na naše živote, usmjerili nas u vjeri i učvrstili u njoj“, zaključio je nadbiskup. (D.D.)

Skip to content