Susreti na razini nadbiskupije u veljači
Kategorija:
Vijesti

Liturgijski čitači iz Riječke nadbiskupije okupili su se u prostorijama Ordinarijata u subotu, 21. veljače 2015. godine. Za njih je doc. dr. sc. Mihaela Matešić s Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta u Rijeci održala predavanje pod naslovom „Obilježja pisanoga i govorenoga sakralnog diskursa“. 

U dvosatnome izlaganju čitačima su predstavljeni tipovi liturgijskih i drugih tekstova s kojima se susreću u svojoj službi. Posebna pozornost posvećena je nizu izazova s kojima se čitači pritom suočavaju.

Ovim je predavanjem nastavljen rad koji je na inicijativu riječkoga nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića započeo još 2005. godine i kontinuirano traje do danas punih 10 godina. U ostvarenje inicijative u proteklih su deset godina bili uključeni svećenici Riječke nadbiskupije, profesori teologije, profesori hrvatskoga jezika te prvaci drame Hrvatskoga narodnoga kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Liturgijski su čitači i ovoga puta pokazali svoju veliku aktivnost i posvećenost napredovanju u služenju odazvavši se i ovome susretu, kao i svaki put dosad, u velikom broju i iz mnogih, pa čak i vrlo udaljenih župa. Ovo je bio drugi susret čitača ove pastoralne Godine obitelji, a nastavit će se i trećim završnim u lipnju. Čitačima se ohrabrujućim i poticajnim riječima obratio i nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić.

Također 7. veljače održan je i susret župnih domaćica na temu: „Važnost zdrave prehrane za zdravlje tijela i zdravlje duha“. Poučno predavanje održao je dr. doc. Nikola Vranješ. Održan je i susret sakristana 14. veljače, a izlagao je prof. dr. Milan Šimunović na temu: „Novije i sadržajnije poimanje službe sakristana danas“.

Sve susrete je koordinirao i animirao vlč. Matija Matičić, biskupski vikar za pastoral.

Skip to content