Susret župnih animatora obiteljskog pastorala
Kategorija:
Vijesti

U dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci u ponedjeljak 26. siječnja održan je treći susret župnih animatora obiteljskoga pastorala. Susret su pripremile djelatnice Ureda za obitelj Vedrana Blašković, dipl. teol. i Željka Frković, dipl. pedagog i započeo je s molitvom za Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji.

Voditelji župnih kateheza iznijeli su svoja zapažanja o učinjenim koracima u župnim zajednicama na putu ka Drugom nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji koji će se u  Svetištu Majke Božje Trsatske održati 19. travnja. Zaključeno je da se uočavaju pozitivni pomaci u radu s obiteljima.

U drugom dijelu susreta obrađena je druga kateheza pod nazivom „Obitelj – nada i budućnost Hrvatske“, a u skladu s geslom Drugog nacionalnog susreta „Obitelj – Nositeljica života, nada i budućnost Hrvatske“. Naglašeno je da obitelj treba biti nositeljica, ali i donositeljica života, dakle ona koja će i drugim obiteljima donositi život, svjedočiti autentičnim kršćanskim načinom života radost evanđelja i hrabriti ih na evanđeoskom putu. Poseban naglasak stavljen je na nadu koja je pokretač našega života te bogoslovnu krepost koja odgovara čežnji za srećom što ju je Bog stavio u srce svakog čovjeka. Istaknuto je da je prvo i osnovno mjesto učenja nade molitva, a da je obitelj prva škola molitve. Papa Benedikt XVI u svojoj enciklici Nadom spašeni (lat. Spe salvi) apostrofira: „Sposobnost trpljenja iz ljubavi mjera je čovječnosti. Ta sposobnost trpljenja, ipak ovisi o vrsti i veličini nade koju nosimo u sebi i na kojoj gradimo. Sveci su mogli u svom životu kročiti onim velikim putem kojim je Krist išao prije njih, jer su bili nošeni velikom nadom.“ (SS 39).

Zaključeno je da je svaka kršćanska obitelj pozvana na svoj osobit način sudjelovati u evangelizaciji te svojim životnim primjerom i svjedočanstvom donositi Život onima koji Život ne poznaju, a u skladu sa stajalištem pape Franje u enciklici Radost evanđelja (lat. Evangelii gaudium) koji potiče sve nas koji se nazivamo kršćanima da budemo misionari i evangelizatori. (A. Z.)

Skip to content