Susret s Isusom oslobađa
Kategorija:
Vijesti

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana u Rijeci je započela susretom u Trsatskom svetištu 18. siječnja. Dr. Milan Špehar svećenik Katoličke crkve, pastor Baptističke crkve u Rijeci Giorgio Grlj i predstavnik Makedonske pravoslavne crkvene općine Ilija Hristodulu predvodili su molitveni susret kojeg je otvorio domaćin, gvardijan trsatskog samostana fra Antun Jesenović. „Neka nas ova molitva ujedini, ne samo danas nego neka trajno težimo jedinstvu kako je Isus želio.“

Susret je započeo čitanjem četvrtog poglavlja Ivanovog evanđelja kojega je i scenski predočilo troje mladih. Ovogodišnje geslo ekumenske molitvene  osmine uzeto iz Ivanova evanđelja glasi: „Kaže joj Isus: Daj mi piti!“ (Iv 4,7), a tematski su ga pripremili kršćani iz Brazila. Nakon čitanja evanđelja uslijedilo je tumačenje i meditacija te molitva. Prvi susret u molitvenoj osmini bio je prilika i za predstavljanje programa u sljedećih tjedan dana kada će svaka kršćanska zajednica koja sudjeluje u riječkom Ekumenskom odboru biti domaćin susretu i zajedničkoj molitvi.

Pastor Grlj vjernicima je poručio da u svijetlu evanđelja uvijek nastoje živjeti vjeru. „Primjer Samarijanke koja Isusu daje vode govori nam da i svatko od nas ima što dati Spasitelju. Svatko od nas može dati nešto malo, nešto skromno ali moje“, poručio je pastor.

Ispred Makedonske crkvene zajednice gospodin Hristodulu prenio je pozdrave vjerskih dostojanstvenika te ponovio poziv na zajedništvo kršćanskih Crkvi, „jer više je onoga što nas spaja, nego što nas razdvaja.“ Molitvu je zaključio dr. Milan Špehar, katolički svećenik i profesor na Teologiji u Rijeci. Istaknuo je kako evanđelje ove ekumenske osmine ukazuje kako susret s Isusom oslobađa od straha. 

Skip to content