„Spomenik trajniji od mjedi“
Kategorija:
Vijesti

web-spomenice2Svetkovina Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca 2015., na poseban način obilježena je u župi sv. Terezije od Djeteta Isusa na riječkoj Podvežici. Tom prigodom svečano je proslavljena 75. obljetnica izgradnje župne crkve i zahvala Gospodinu za prvu godišnjicu otvorenja Kapele danonoćnog euharistijskog klanjanja.

Prigodni program započeo je euharistijskim klanjanjem koje je predvodio đakon Goran Žan Lebović Casalonga, nakon čega je misno slavlje predslavio župnik vlč. Ivan Šarić. U propovjedi je govorio o graditelju župne crkve na Podvežici, mons. Adamu Muchtinu kazavši kako je crkvu počeo graditi 1938. god., a svečano ju je blagoslovio 1940. senjsko- modruški biskup Viktor Burić. „Slavljenje jubileja nije prisjećanje davnog događaja, nego život iz Božjeg vječnoga ‘sada’. Sedamdeset i pet godina župne crkve i godinu dana Kapele dar su Božjeg milosrđa. Zahvaljujemo Bogu na svjetlom svećeničkom liku mons. Muchtina, koji je srcem punim milosrđa išao ususret svakom čovjeku, ne radeći razlike.“.

U nastavku se osvrnuo na otvaranje Godine milosrđa kazavši kako je milosrđe i zajedništvo, čiji je Djevica Marija začetak, moguće upravo u Crkvi. Muchtin je vjerovao da je Božje milosrđe veće od svih teškoća, što su bile, jesu i što će biti, zaključio je vlč. Šarić.

web-spomenice3Nakon misnog slavlja, predstavljena je  knjiga spomenica sabranih u monografiju, ingeniozno djelo mons. Adama Muchtina pod naslovom „Spomenik trajniji od mjedi“. Sabrane spomenice svjedoče o povijesti Rijeke i Sušaka, te životu župa kojih je mons. Muchtin bio upravitelj, sv. Terezije od Djeteta Isusa na Podvežici i sv. Jurja na Trsatu. Monografiju je za tisak pripremila prof. Mirjana Lončar i riječ je o zbirci koja uključuje mnoštvo Muchtinovih bilježaka, novinskih isječaka, starih fotografija, starih novčanica i poštanskih maraka.

Monografiju spomenica predstavio je prof. Theodor de Canziani. „Grad Rijeka nije imao boljeg povjesničara od Muchtina. Bilježio je male stvari u velikom vremenu. Ovo je životno kolosalno djelo koje govori o djelima, okolnostima i povijesti ljudi koji su živjeli i stvarali u našem gradu.“ Predstavljač se u nastavku osvrnuo na Muchtinovo  umjetničko i duhovno stvaralaštvo, te istaknuo da je Bog podario Adamu Muchtinu toliku sreću da bude čovjek, svećenik, umjetnik, graditelj, zanatlija. Najviše od svega, podario mu je da bude skroman čovjek prepun milosrđa, poručio je Theodor de Canziani.

web-spomenice1Monografija se može nabaviti po simboličnoj cijeni od 200 kn u župnoj crkvi sv. Terezije od Djeteta Isusa. Sav prihod od prodaje monografije uložit će se za proširenje Kapele danonoćnog euharistijskog klanjanja na Podvežici. Na taj način doprinijet ćemo nastavljanju duhovnog i graditeljskog djela mons. Adama Muchtina, suradnika Božjeg stvaralaštva i milosrđa, kazali su vjernici koji su se u velikom broju okupili na proslavi 75. obljetnica izgradnje župne crkve gdje su ujedno zahvalili Gospodinu za prvu godišnjicu otvorenja Kapele danonoćnog euharistijskog klanjanja. (E.M.)

Foto: Mirjana Lončar

Skip to content