Spomen na grobničku majku mlikaricu
Kategorija:
Vijesti

U nedjelju,7. lipnja poslijepodne pored kapelice „Poklon na križu“,  iznad naselja Hrastenice, na dijelu puta kojim su grobničke mlikarice prolazile u Rijeku, slavljena je već tradicionalno misa na spomen tih vrijednih majki koje su po svakakvom vremenu i svakodnevno odlazile iz svojih domova, oprćene kantama mlijeka i mliječnih proizvoda i  prodavale ih gradskoj gospodi  i tako prehranjivale, tada svoje velike obitelji.

Misno slavlje okupilo je dvjestotinjak vjernika. Predvoditelj je bio vlč. Petar Belanić, župnik iz Voloskog a koncelebrirali su župnik Cernika mons. Petar Zeba, te župnici Grada Grobnika i Jelenja vlč. Ivan Friščić, bakarski dekan i vlč. Ivan Milardović. Poslužitelj oltara bio je trajni đakon Tomislav Sikavica. Misno slavlje pjesmom je pratio međužupni zbor „Trisagion“.

U propovijedi se vlč. Belanić osvrnuo na jučerašnji pastirski pohod pape Franja ranjenoj Bosni, na njegov poziv na mir, na gradnju mostova ljubavi a ne barikada: „ To nas ohrabruje. Vidjeli smo da taj Papa donosi  mir i radost, da želi da Crkva bude Majka, da se u njoj svi osjećaju kao braća i sestre i da nitko iz te zajednice, Majke Crkve ne bude isključen. U tu Crkvu, u tu ‘lađu Kristovu’ mi smo ušli na svom krštenju. U toj Crkvi ima i lijepih i žalosnih trenutaka, Kristova lađa plovi i po bonaci i buri i neveri ali ima pravoga ‘kapetana’, Isusa Krista, ne papu, biskupe i svećenike. Mi smo samo posada koja ju želi usmjeriti prema pravoj pučini- vječnoj domovini. Nije lako danas biti član Crkve. Razni ljudi se okupljaju oko Isusa Krista kao što smo čuli i iz današnjeg Evanđelja. Čak i rodbina koja ga želi ukrotiti, jer su govorili da je izvan sebe, i farizeji koji su govorili da surađuje s Đavlom a Isus okuplja ljude oko sebe i privlači iha kao magnet jer govori kao ‘onaj koji ima vlast’.

Ono što govori to svjedoči i živi. A da li ja to živim, da li svjedočim, počevši od mene, ovih oko mene i vas? Isus poziva i danas da ga slijede. Pismoznanci su govorili da ima Belzebuba a Isus je govorio u ime Boga. Kakva kleveta, kakva laž! Koliko puta i mi zatvaramo oči pred istinom. Isus liječi, hrani mnoštvo i umjesto da se zahvale, kažu da to radi u ime Sotone. To je grijeh!“ – rekao je vlč. Belanić  te na kraju istaknuo kako su naše majke radile mukotrpno ali nisu prekinule savez s Bogom jer su molile i odlazile na sv. misu a nama je sve teško. Pozvao je okupljene da u vjeri obnove svoje obitelji, da počnu jedni o drugima lijepo govoriti te da se ovo zajedništvo nastavi od pokoljenja do pokoljenja.

Nakon misnog slavlja bio je blagoslov djece i prigodni program na spomen „majke mlikarice“, u kojem su sudjelovala djeca i odrasli s recitacijama posvećenim tim vrijednim grobničkim majkama. Grobničani s ljubavlju časte taj dan a obilježava se  prve nedjelje nakon Tijelova. Župnik Cernika mons. Zeba započeo je prije 15 godina, sa svojim suradnicima, obilježavati taj spomen sv. misom baš na tom mjestu gdje su grobničke mlikarice na dugom putu predahnule, pomolile se i nastavile put prema gradu. I ove godine najbliži župnikovi suradnici pobrinuli se da misno slavlje i druženje bude dostojanstveno i za sve okupljene. (G.F.)

Skip to content