Smisao Godine obitelji je obnoviti obitelj
Kategorija:
Vijesti

web-pecine2Župa Svete Obitelji na Pećinama proslavila župni blagdan 

Nadbiskup i metropolit mons.dr.Ivan Devčić predvodio je u nedjelju 27.prosinca svečano euharistijsko slavlje u župi Svete Obitelji na Pećinama u povodu proslave župnog blagdana Svete obitelji.

Nadbiskupa je na početku pozdravio župnik vlč. Vjekoslav Kovač.  Župa Svete Obitelji otvorila je vrata nove evangelizacije mnogima, uključujući i vjernike iz drugih dijelova Rijeke, kada u okviru njihovih župa još nije bilo mogućnosti da se uključe u pojedine zajednice, rekao je župnik. „U našoj župi djeluju mnogobrojne zajednice: Neokatekumenska zajednica, Euharistijska Zajednica Srca Isusova i Marijina (čiji je član Tomisalv Kutleša u subotu 26. prosinca 2015. godine zaređen za đakona riječke nadbiskupije), Opus Dei te zajednica Šenštatske obitelji. Mnogi su ljudi prolazeći vrata naše župne crkve iskušali Isusovo milosrđe te ih je ljubav Božja ozdravljala, a u njima je raslo sjeme krštenja. Sve predhodno navedeno odvijalo se za vrijeme djelovanja bivših župnika za koje možemo reći da su sami bili milosni čimbenik, ,a meni je sada zadovoljstvo jer mogu gledati plodove Krista koji je djelovao u njima.“

Župnik je izrazio zahvalnost Bogu na djelovanju u župi na Pećinama koju, kako je kazao,  vidi kao Božje djelo i živi hram Duha Svetoga. Budući da nam postojeći prostor postaje sve tjesniji, župi je potreban i materijalni hram te očekujemo od Vas riječi ohrabrenja za izgardnju nove župne crkve, zaključio je vlč.Kovač.

Nadbiskup je u propovijedi izrazio zadovoljstvo što je župa na Pećinama posvećena Svetoj obitelji i prva župna crkva u kojoj se može dobiti jubilarni oprost. Sveti Otac je proglašavajući godinu milosrđa imao u vidu ne samo crkvu koja je pozvana evangelizirati ovaj svijet, svjedočiti Božju ljubav u svijetu, svjedočiti da smo svi ljubljena Božja djeca, braća i sestre istoga Nebeskoga Oca, nego je imao u vidu i stanje svijeta bez Boga, svijeta koji ne poznaje Božje zapovijedi jer da ih poznaje onda bi znao da se sve zapovijedi svode na zapovijed ljubavi( ljubavi prema Bogu i ljubavi prema bližnjemu) te živeći po toj zapoivjedi onda ispunjavamo i svaku drugu Božju zapovijed, kazao je propovjednik.

U nastavku je istaknuo kako danas nedostaje milosrđa, u našim međusobnim odnosima, u našemu životu, u našoj komunikaciji. Smisao Godine milosrđa je obnovi obitelj, da se obnovi crkva,kako bi obnovljene duhom Božjim noseći i živeći bratsku ljubav mogle pomoći svijetu da postane što više ljudskiji, humaniji, bratskiji, Božji. Nitko ne može biti milosrdan kao Bog ali to ne znači da se ne trebamo potruditi biti milosrdni te biti Isusovi nasljedovatelji jer Isus je najviši stupanj objave Božjega milosrđa, kazao je riječki nadbiskup.

web-pecine1“Glavni problem je što u obitelji nema milosrđa jer je ono ‘istjerano iz obitelji’. Takva obitelj nema stabilnost, lako se može raspasti, a mladi gledajući što se to zbiva s obiteljima njihovih starijih gube volju i hrabrost da zasnuju obitelj. Papa Franjo ističe da je Isus došao na svijet u obitelji kako bi se pokazala Božja volja, a to je da se čovjek rađa u obitelji, da odrasta u obitelji, da obitelj bude povezana istinskom obiteljskom ljubavlju , da se u obitelji živi opraštanje, solidarnost, da članovi obitelji uvijek budu otvoreni jedni prema drugima pa i onda kada se jedni o druge ogriješe.“

Obitelj je Crkva u malome, poručio je nadbiskup dodajući kako smo danas svjedoci sve većeg širenja provizornih veza i provizornih zajednica koje ne traže nikakav Božji blagoslov, a kamoli onaj koji se daje bračnim drugovima – a to je milost Božja da mogu jedno drugome biti do kraja vjerni, u dobru i u zlu, što je karakteristika kršćanskoga braka.

Zaključujući propovijedi potaknuo je okupljene vjernike na redovitije i češće čitanje Svetog Pisma kako bi što bolje upoznali ljubav Oca nebeskog.  Sveto pismo izraz je Božjeg milosrđa, od prve do zadnje stranice. „Samo Bog može spasiti svijet i hoće da mi budemo njegovi suradnici, nemojmo se štedjeti nego se otvorimo Božjem milosrđu da bismo mogli biti svjedoci Njegove ljubavi jer samo se ljubavlju čovjeka može spasiti, samo se ljubavlju čovjek može Bogu vratiti.“

Na kraju misnog slavlja nadbiskup je djeci i obiteljima udijelio je blagoslov, a vjernici koji su sudjelovali na ovom euharistijskom slavlju, mogli su dobiti i potpuni oprost grijeha jer je u Godini milosrđa to u ovoj župi bilo moguće na njihov župni blagdan.

U svečanom ozračju po završetku euharistijskog slavlja održana je predstava koju su izveli učenici „Oš Pećine“, dok su predstavnici neokatekumnskog puta, ministraniti i predstavnica Župnog pastoralnog vijeća uručili nadbiskupu simbolične darove u znak sjećanja na današnji blagdan Svete obitelji  .

Nadbiskup je zahvalio na darovima te je sve nazočne pozvao da im Sveta obitelj bude uzor i nadahnuće kao i da se mole za izgradnju nove župne crkve. (M.K.)

 

Skip to content