Sakrament braka u suvremenoj obitelji
Kategorija:
Vijesti

U okviru drugog ciklusa pripreme u župi Sv. Križa na Srdočima za Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji u dvorani župnog doma u subotu 21. siječnja dr. sc. s. Nela Gašpar održala je predavanje na temu: “Sakrament braka u suvremenoj obitelji”.

Okupljene bračne parove, koji su do posljednjeg mjesta ispunili dvoranu, na početku je pozdravio župnik vlč. Božo Mićanović. Istaknuo je nužnost župnih priprema za nacionalni susret koji će se 19. travnja održati na Trsatu. Osim potrebne pripreme bračnih parova za taj događaj, vlč. Mićanović je kazao kako je jedan od ciljeva susreta povezati bračne parove i obitelji  kako bi postale ‘udarne igle’ u župnoj zajednici koja se želi jače povezati u svom zajedništvu.

Govoreći o temi predavanja dr. s. Gapšar je u uvodnom dijelu objasnila genezu razvoja tradicionalne obitelji u odnosu na suvremenu. Tradicionalna je svoju prekretnicu doživjela 1900. godine s industrijskom revolucijom. Organizacija života obitelji osobito se promijenila posljednjih stotinu godina. Tradicionalna obitelj prije je bila vezana uz ruralnu sredinu u kojoj su u jednoj kući živjela do tri naraštaja i gdje se znala uloga svakog člana obitelji. Djeca su bila bogatstvo, a rastava braka nepoznanica zbog kontrole sredine. Također, žena je bila potpuno ekonomski neovisna i brakovi su najčešće bili dogovoreni.

U Prvom svjetskom ratu otac iz takve obitelji prvi puta odlazi ‘od kuće’ raditi u grad. Ekonomska moć obitelji postaje veća i dolazi do naglog rasta nataliteta. Prvi put narušava se zajedništvo obitelji i dolazi do prvog prijelaza iz tradicionalne u suvremenu obitelji, rekla je predavačica. U nastavku je istaknula kako je Drugim svjetskim ratom došlo do pojave novog oblika obitelji – obitelj u kojoj oba roditelja rade, a brigu nad djecom preuzimaju državne institucije.

Aktualna situacija ne ide u prilog kvaliteti života obitelji. Roditelji danas ne provode najkvalitetnije vrijeme s djetetom, nego na poslu, upozorila je. Predstavljajući svoja istraživanja provedena s osnovnoškolcima i srednjoškolcima, Gašpar je istaknula kako maloljetnici imaju negativna iskustva o braku, a sve na temelju vlastitog iskustva svojih roditelja. O tome se danas ne razgovara i djeci se ne pruža bolja slika. Danas ne postoje tradicionalne obitelji koje je okupljalo njihovo zajedništvo, nego su se sve stopile u suvremene.

Također, uzimajući u obzir obrazovanje roditelja, pojavile su se nove kategorije obitelji – intelektualne. Postoji opasnost da se obitelji smjeste sve u jedan kontekst iz kojega ne mogu izaći. Kao primjer navodim izjave maturanata koji mi kažu kako ‘tumačim jedno, a život je nešto sasvim drugo’. Mladi ne vjeruju kršćanskom braku na temelju iskustava njihovih roditelja. Dimenzija međuljudskih odnosa danas je zanemarena, upozorila je Gašpar. Živimo u društvu neoliberalnog kapitalizma s potrošačkim mentalitetom. Djeca roditelje doživljavaju kroz prizmu novca, odnosno koliko su im roditelji materijalnih stvari omogućili. Dodala je kako europski čovjek nije gladan kruha, nego duha. Čovjek se vrednuje kao ‘materija’ i postao je komad papira, odnosno novčanica. Bog je čovjeku dao vrijednost, a mi mu tu vrijednost oduzimamo, poručila je. “Potrebno je vraćati se vrednovanju čovjeka!”

Govoreći o sakramentalnosti ženidbe istaknula je kako sakramenti nisu predmeti, nisu stvari. “Stvari nemaju svoje unutarnjosti niti osobne tajne. One su prepuštene čovjeku da ih istražuje i njima gospodari.” Sakramenti su ljudski način susreta s Bogom, objasnila je. “Isus ih je ustanovio i dao Crkvi da nas po njima učini dionicima susreta s njim. Susret s Kristom ne daruje samo jedan trenutak, ma koliko god on bio iznenađujući, nego posreduje preobrazbu primatelja u njegovu identitetu i poslanju.” U nastavku je istaknula kako susretati Krista u sakramentalnom događaju ne znači napustiti čovještvo da bi se živjela onostranost božanske prisutnosti, nego u čovještvu proživjeti svu sretnost susreta s Kristom. “Slaviti sakramente znači iznova doživljavati dinamiku Kristova spasenjskoga silaska u čovjeka i čovjekovo uzdignuće u božanski život.” Zaključujući predavanje istaknula je kako zajedništvo žene i muškarca u bračnom i obiteljskom životu je privilegirano mjesto življenja otajstva čovjekova pobožanjstvenjenja koje se očituje u življenju Kristove zapovjedi: “Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio” (Iv 15,12). 

Skip to content