Riječki Bokelji svečano proslavili blagdan sv. Tripuna
Kategorija:
Vijesti

Kotorski biskup mons. Ilija Janjić predvodio je u subotu 14. veljače u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rijeci svečano misno slavlje u povodu proslave blagdana sv. Tripuna, zaštitnika grada Kotora u Crnoj Gori. Misnom slavlju odazvali su se brojni Bokelji koji žive u Rijeci, članovi bratovštine Bokeljske mornarice 809 Rijeka, gradonačelnik Kotora Aleksandar Stjepčević, članovi udruga proizišlih iz Domovinskog rata te pripadnici Bakarske straže.

Na početku misnoga slavlja mladi admiral Nino Barišić izrekao je Lodu – pohvalu sv. Tripunu, a biskup Janjić zahvalio riječkom nadbiskupu mons. Ivanu Devčiću i župniku vlč. Mariju Tomljanoviću na gostoprimstvu. U prigodnoj propovijedi kotorski biskup je istaknuo da bez majke nema ni obitelji ni odgoja. “Gospa od Škrpjela naša je majka u Boki Kotorskoj. Vi ovdje imate Gospu Trsatsku, ali bez obzira kako je nazivali ona je zajednička majka svih nas.” Biskup je nakon tih riječi okupljenim vjernicima otpjevao prvu kiticu hvalospjeva Gospi od Škrpjela uz nadu da će ona svojim zagovorom povezati sve vjernike.

Govoreći o sv. Tripunu podsjetio je na dvije njegove rečenice zbog kojih je bio mučen: “Ja se klanjam samo Bogu!” i “Ja sam kršćanin!” Sveti Tripun i danas bi trebao biti primjer mladima kako se svjedoči vjera. Po njegovom uzoru mladi bi trebali biti vjerni Bogu, a ne ‘bogovima’, poručio je.

U nastavku je podsjetio da su moći sv. Tripuna u Kotor došle u 9. stoljeću i pripadnici Bokeljske mornarice tada su od radosti prvi puta zaplesali Kolo sv. Tripunu. Potom je sagrađena crkvica u kojoj će se čuvati moći, a ona je danas sakristija kotorske katedrale koja je pod zaštitom UNESCO-a. “U Kotoru i kamenje govori, rekao je biskup dodajući da se na ulazu u grad s desne strane nalaze likovi Gospe, sv. Tripuna i sv. Bernardina.

Sv. Tripun nam i danas poručuje da se ne bojimo onih koji nam ubijaju tijelo. Trebamo se bojati onih koji to čine našoj duši i tijelu. Biti kršćanin znači biti Kristov, rekao je kotorski  biskup u nastavku. Okupljene je potaknuo da se okite duhovnim ljepotama koje nas čine boljim osobama. Tada ćemo biti sretni i tu sreću će drugi prepoznati. “Tu sreću tada možemo dalje širiti.  Ako tražimo i želimo tu ljepotu, onda smo Božji ljudi i svijet će tada biti ljepši.” Također, moramo se u molitvama sjetiti ratnih žarišta u Siriji, Ukrajini i drugim zemljama. Ako smo Božji, tada će naše oružje biti duhovno koje se bori samo protiv sotone, rekao je biskup Janjić.  Zaključujući propovijed istaknuo je kako je pred svakim čovjekom prazna životna knjiga čije listove je potrebno ispisati Božjim nadahnućem.

Na kraju misnog slavlja pripadnici bratovštine Bokeljske mornarice 809 Rijeka, nakon blagoslova biskupa Janjića, zaplesali su Kolo sv. Tripuna koje su s aplauzom nagradili brojni Riječani okupljeni ispred najstarije riječke župne crkve.

Skip to content