Riječani na privatnoj audijenciji kod pape Franje
Kategorija:
Vijesti

Papa pozvao na revniju molitvu za kanonizaciju bl. Stepinca

Na poziv Zajednice kršćanskog života (ZKŽ) iz Italije, na privatnoj audijenciji s papom Franjom, u četvrtak 30. travnja sudjelovali su i predstavnici ZKŽ-a u Hrvatskoj, članovi riječke molitvene zajednice, te su u velikoj obitelji isusovačkih suradnika dobili papine spontane odgovore na postavljena mu četiri konkretna životna pitanja.

Papa Franjo odgovarao je opširno, ali i istaknuo kako Papa ne može dati odgovor na sva pitanja – to može samo Bog. U prvom odgovoru govorio je o licemjerju prekrivenom dobrim osjećajima koje se uvlači i među kršćane. Ne može se ući u zatvor govoreći: Dolazim ti govoriti o Bogu, kako bi ti bio strpljiv, jer ti si iz niže klase, grešnik si. Ne! – rekao je papa Franjo – Ja sam veći grešnik od tebe i to je prvi korak. „Kada idemo propovijedati Isusa Krista ljudima koji ga ne poznaju, ili onima čiji život ne izgleda moralan, trebamo misliti da smo veći grešnici od tih ljudi. Ako sami nismo upali u takve situacije, to je zbog Božje milosti.“

Sveti Otac je u nastavku dao kršćanski savjet kako se obratiti zatvoreniku. „Ne treba mu ništa govoriti. Valja uzeti njegovu ruku, pogladiti ga, plakati zajedno s njim ili s njom… Trebamo imati osjećaje Isusa Krista. Približiti se srcu koje trpi. Često ne možemo ništa reći, jer bi i jedna riječ bila uvreda.“ Važne su geste jer one pokazuju ljubav, kazao je Papa. Ti si osuđen na doživotni zatvor, ali ja dijelim s tobom taj dio života. To je sudjelovanje s ljubavlju, ništa više. To znači sijati ljubav, poručio je ZKŽ-ovcima Sveti Otac.

Na pitanje, što mogu ponuditi pokreti kao što je ZKŽ, koji se nadahnjuju ignacijevskom duhovnošću, u formaciji angažiranih mladih laika, Papin odgovor bio je: “Uđite u rane našeg Gospodina, ruke našeg Gospodina ranjene su ljubavlju. Približite li se i dotaknete rane čovječanstva, dotičete samog ranjenog Gospodina. A kada dodirnete rane Gospodina, tada bolje razumijete Kristovo otajstvo utjelovljenog Boga. To je uprava poruka duhovnosti sv. Ignacija u kojoj je u središtu Isus Krist, a ne institucije ili čovjek. Kad obavljate duhovne vježbe, sv. Ignacije savjetuje da dok gledate Gospodina koji trpi, dok gledate Njegove rane, pokušajte plakati i sami osjetiti bol. Ignacijevska duhovnost nudi vašem pokretu upravo taj put: ući u srce Božje po ranama Isusa Krista. Krista ranjenog u gladnima, neukima, odbačenima, usamljenim starcima, bolesnima, zatočenima jer tamo je Krist”.
Posebno je bio posljednji Papin odgovor na pitanje 30-godišnjeg Giannija, zauzetoga u dragovoljstvu i politici kojemu je papa Franjo odgovorio da se katolici ‘moraju’ društveno angažirati izgrađivati pravednije i humanije društvo, rekao je predsjednik ZKŽ-a Hrvatske, Damijan Srdoč govoreći o porukama koje je Sveti Otac uputio. Kao odgovor na Papin poziv, Srdoč je najavio da ZKŽ na Siciliji organizira ljetni kamp za mlade, u centru za prihvat azilanata, i u kojega se prijavljuju mladi volonteri iz svih europskih država.

Mladi bračni par iz Rijeke, Larisa i Jakov Mandić, imali su priliku i osobno pozdraviti papu Franju na općoj audijenciji u srijedu 29. travnja na kojoj je Sveti Otac govorio o bračnom životu.  Potaknuo je mlade da se odluče na bračni život i da budu poticaj jedni drugima. Naglasio je kako ljudi teže jednoj stabilnoj zajednici, a pomalo apsurdno bježe od odgovornosti i ne prihvaćaju svoje partnere. Kontradiktorno je da prije prihvaćaju rastavu braka nego rad na svojem braku, rekla je Larisa Mandić govoreći o porukama pape Franje. Mladi riječki bračni par pokazao je Svetome Ocu slike bl. Alojzija Stepinca i Majke Božje Trsatske na što im je Papa uzvratio da se mole za kanonizaciju bl. Stepinca. „Bili smo jako uzbuđeni i sretni što ćemo imati priliku upoznati papu Franju. Kada je došao do nas pozdravio nas je i blagoslovio, a mi smo mu pružili sličice Gospe Trsatske i blaženog Alojzija Stepinca. Rekli smo mu da se može pozvati u njihov zagovor, na što je on odgovorio da se još revnije molimo za Stepinčevu kanonizaciju.“ 

Članovi riječkog ZKŽ-a gostovali su i na Radio Vatikanu, hrvatskom programu kojega uređuje i vodi p. Siniša Štambuk. 

Skip to content