Promatrajmo se svakodnevno u Kristovu ogledalu
Kategorija:
Vijesti

Petnaesti put pred riječkim nadbiskupom mons. dr. Ivanom Devčićem svećenici koji djeluju u Riječkoj nadbiskupiji pristupili su činu obnove svećeničkog zvanja. Učinili su to u katedrali sv. Vida u srijedu 1. travnja na Misi posvete ulja.

Nadbiskup je na početku istaknuo kako ga je prije četrdeset godina za svećenika u riječkoj prvostolnici zaredio pok. mons. Josip Pavlišić ponovivši pitanja koja se postavljaju svim svećeničkim kandidatima, a tiču se službe koja im se povjerava. Svjesna da smo slabi ljudi, Crkva nas neprestano, po uzoru na riječi Prve Petrove Poslanice, opominje da se otrijeznimo i bdijemo jer đavao obilato traži koga će proždrijeti. Opirite mu se stameni u vjeri..! (1 Pt 5, 8-9)

Upravo radi toga Crkva nas opominje da se vratimo izvoru iz kojega je svećeništvo poteklo, rekao je nadbiskup. „Naime, što se češće stavljamo pred Isusa i razmatramo njegovu poslušnost i žrtvu, to više u nama raste spremnost i želja da budemo poput njega, potpuno posvećeni Bogu i ljudima koje je on svojom krvlju otkupio.“ Stoga je pozvao svećenike da se češće ispitaju kako se odnose prema svećeničkoj službi koju su ređenjem prihvatili. Ako sami sebe svakodnevno promatramo u Kristovom svjetlu, najbolje ćemo vidjeti što je u skladu a što u neskladu s onim što smo postali svetim redom.

„Stojeći pred njim, kao u ogledalu vidimo stanje svoje svećeničke duše. I kao što, promatrajući svoje lice u ogledalu, najprije na njemu uočavamo bore i mrlje, tako nam u Kristovu ogledalu ne upada najprije ono što je lijepo na našoj duši, nego ono što je nagrđuje. To je razlog zašto pred Bogom svaki čovjek prije osjeća potrebu za kajanjem i molitvom za oproštenje, a ne za samohvalom.“ Stoga, nastavio je nadbiskup, moramo se intenzivno brinuti za čistoću i ljepotu svoje nutrine i svoje svećeničke savjesti.

Od svećenika se očekuje još i više jer nisu odgovorni samo za sebe, nego i za druge. Stoga je istaknuo da svećenicima čistoća srca mora biti važnija od vanjštine. Zato je potrebno bdijeti nad sobom kako ne bismo podlegli duhu ovoga svijeta i iznevjerili svoje svećeničko poslanje, poručio je svećenicima nadbiskup Devčić. „Upravo radi toga Crkva nas poziva misliti na svoja svećenička obećanja i obnavljati ih, ne jednom godišnje, nego svakodnevno. Svakodnevni ispit savjesti nužan je uvjet za dosljedno življenje našeg svećeništva.“

U nastavku je istaknuo kako nema boljeg ogledala za ispit svećeničke savjesti nego što je promatranje sebe u svjetlu Isusova života i djela. Također, papa Franjo potiče svećenike da neumorno svjedoče Božansko milosrđe, te da budu prije svega ‘kršćani s punim radnim vremenom’, oni koji izlaze iz sebe i dijele drugima radost evanđelja. „Te su nam riječi povod za ispit savjesti za pitanje: Je li pastoral kakav provodimo – pastoral čekanja i teoretskog mudrovanja ili pastoral izlaska i kročenja putovima koji vode do mjesta gdje današnji čovjek živi? U tom smislu moramo se složiti s papom Franjom da se ne može naviještati evanđelje bez konkretna svjedočenja života.“

Nadbiskup je u nastavku ukazao na Papino upozorenje kako u životima nekih svećenika postoje raskoraci koji nastaju kao posljedica klanjanja drugim idolima: ambiciji, karijerizmu itd. Također, žalosno je ako svećenik izgubi nadu i time se udalji od Isusa, jer Krist je za kršćane Nada. Sveti Otac ističe da narod Božji ima potrebu ‘da mu mi svećenici damo tu nadu u Krista’, a ne optimizam koji je ljudski način ponašanja, različit od nade koja je dar Duha Svetoga.

Zaključujući propovijed svećenicima je poručio da nad nadom koju nose u sebi, svakodnevno trebaju bdijeti, pomno pazeći da tu nadu ne izgube ili zamijene običnim ljudskim optimizmom. Koliko je jaka naša nada, toliko je čvrsta naša povezanost s Kriostom, poručio je nadbiskup Devčić.   

Pod misom je blagoslovljeno bolesničko ulje, kojim će se u narednoj godini pomazivati bolesnici i nemoćnici, te posvećeno ulje krizme, kojim će biti pomazivani novokrštenici, krizmanici i ređenici, te prineseni darovi za Caritas.

Skip to content