Prigrliti vjernost, mudrost i jedni druge
Kategorija:
Vijesti

U povodu 800. obljetnice rođenja sv. Ljudevita, zaštitnika Franjevačkog svjetovnog reda (FSR) i Franjevačke mladeži (Frama), i u okviru IX. Nacionalnog seminara za formaciju Frame, riječki nadbiskup i metropoliti mons. dr. Ivan Devčić predvodio je u utorak 25. kolovoza  u trsatskoj bazilici svečano misno slavlje.

Seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvima Franjevačke mladeži odvija se od 24. do 28. kolovoza pod geslom: „Prigrljujte jedni druge, kao što je vas Krist prigrlio“ (Rim 15,7). Stoga je nadbiskup istaknuo kako seminar za cilj ima potaknuti voditelje i odgovorne u bratstvima franjevačke mladeži da se u izvršavanju svoje dužnosti ugledaju u Gospodina i od njega uče kako se odnositi prema onima koji su im povjereni. Kao primjer je naveo Isusovu gestu pranja nogu učenicima rekavši kako je riječ o gesti koja daje smisao svemu što je Krist govorio i činio. Ta gesta simbolizira svu Isusovu kenozu, cijelo njegovo dragovoljno poniženje i poistovjećujući se s nama, on nas je bez ikakve zadrške do kraja prigrlio onom ljubavlju kojom njega ljubi Otac nebeski, poručio je nadbiskup.

„Isus nas poziva da prigrlimo jedni druge istom ljubavlju kojom on ljubi nas. To znači da obnašati vodeću dužnost u kršćanskoj zajednici znači služiti braći po uzoru na Isusa Krista. Geslo vašeg susreta vas na to podsjeća i upućuje.“ U nastavku je kazao kako odgovorni i zreli članovi bratstva trebaju ne samo podnositi nedostatke slabih, nego im pomagati da postanu zreli u vjeri. Okupljene je pozvao da prigrle jedni druge ljubavlju kojom je Krist sve zauvijek prigrlio te da takvo nasljedovanje nije moguće bez intimnog drugovanja s Gospodinom, bez trajnog osluškivanja njegove riječi i usvajanja njezine poruke u vlastitom životu.

Geslo susreta poziva i da priglite mudrost, rekao je nadbiskup u nastavku dodajući kako je riječ o Božjoj mudrosti, a ne mudrosti ovoga svijeta. Prigrliti mudrost znači prigrliti Isusa jer je on utjelovljenje Božje mudrosti, pojasnio je nadbiskup. Također, Isus nas poziva prigrliti vjernost, da mu budemo vjerni u malome, kako bismo kasnije primili neusporedivo više. „Potrebno je biti vjeran, iako je Krist odsutan. Dosita, mnogima se čini da je Bog ne samo odsutan, nego ni da ga nema. Zbog toga je ovo vrijeme velike kušnje u kojoj mnogi postaju nevjerni, umjesto da im to bude prilika za potvrđivanje i jačanje svoje vjernosti i umnažanjem onoga što su od Boga primili. Potrebno je svakog dana iznova opredijeliti se za vjernost Kristu.“

U pogledu tih kreposti možemo puno učiti od sv. Ljudevita IX. On je prigrlio svoje podložnike, posebno siromahe, kazao je nadbiskup. Dodao je da je snagu za takav život i djelovanje crpio je iz molitve, iz svakodnevnih sv. misa, posta, pokore, tjedne sv. ispovijedi. Zaključujući propovijed istaknuo je kako od ovog sveca možemo i danas učiti kako jedni druge, a posebno slabe i siromašne, prigrliti ne samo riječima, nego i djelima.

Na kraju je mladima zahvalio na svjedočanstvu vjere i brizi za siromahe i potrebite, osobito domaćinima susreta članovima Primorsko-istarskog područnog bratstva Frame na Trsatu. 

Susret je na Trsatu okupio 80-ak framaša iz cijele Hrvatske, zajedno sa svojim duhovnim asistentima koji su po završetku mise zahvalili nadbiskup i darovali mu prigodan dar – misnicu u znak sjećanja na misu koje je predvodio na IX. Nacionalnom susretu za formaciju Frame. 

Skip to content