Predstavljeno drugo dopunjeno izdanje Trsatskog molitvenika
Kategorija:
Vijesti

U okviru trodnevne duhovne priprave za svetkovinu Majke Božje Trsatske na Trsatu, koju je vodio fra Robert Perišić, župnik u župi sv. Križa na Sigetu, u subotu 9. svibnja na kraju misnog slavlja predstavljen je “Trsatski molitvenik”, odnosno “Molitvenik Svetišta Majke Božje Trsatske”.

Radi se, kako je u uvodnoj riječi rekao urednik Molitvenika, gvardijan Franjevačkog samostana i čuvar Svetišta fra Antun Jesenović, o drugom dopunjenom izdanju, a prvo je bilo u travnju 2014. Budući da je ovo izdanje uvelike dopunjeno odlučeno je da se vjernicima predstavi ta iznimna novost ovoga Svetišta jer se pouzdano zna za jedan molitvenik iz davne 1895. godine kojega je izdao fra Franjo Josip Ivančić, no ne smatra se privim molitvenikom, kazao je gvardijan. “Naš Trsatski molitvenik se razlikuje od drugih molitvenika. Ima sve ono što imaju molitvenici: opće molitve, razne litanije, križni put, molitve svecima,  pjesme. Sastavljen je za ovo naše vrijeme, obojen Trsatskim svetištem, ne samo ilustracijama svetišta i križnih puteva, nego ima Trsatske litanije, Trsatski križni put što nemaju drugi molitvenici.”

Molitvenik je namijenjen ne samo trsatskim hodočasnicima već i svim ostalim vjernicima, a obilježen je posebnom pobožnošću prema Majci Božjoj, te sv. Franji Asiškom i sv. Antunu Padovanskom. Dakako, on donosi uglavnom sve što i drugi klasični molitvenici, s time da je ovdje obogaćeno novim tekstovima nizu pobožnosti, uz naglasak na pobožnosti Milosrdnom Isusu (Božanskom milosrđu) i dr., s brojnim novijim molitvenih obrazaca (posebno od fra Zvjezdana Linića i fra Gracijana Biršića). Posebnu novost predstavljaju prve u nas sastavljene molitve u novije vrijeme proglašenim svecima, papama, sv. Ivanu XXIII., koji je kao apostolski nuncij u Bugarskoj pohodio Trsatsko svetište,  te sv. Ivanu Pavlu II. koji je hodočastio ovo Svetište u vrijeme svog trećega posjeta Hrvatskoj i Rijeci 2003. godine.

O važnosti tih novosti u ovom Molitveniku na osobit način govorio je mons. dr. Milan Šimunović, jedan od teološko-pastoralnih suradnika, uz fra Ivana Miklenića i fra Zorana Bibića. Upozorio je na važnu ulogu molitvenika u duhovnom životu vjernika jer je on velik pokazatelj o tome što velik dio katoličke zajednice o kršćanstvu svjesno zna i kako ga proživljava. U tom smislu nije svejedno pretiskavaju li se stari ili izdaju novi molitvenici koji nisu prožeti duhovnošću Drugog vatikanskog koncila i pokoncilskih, osobito papinskih dokumenata, već štoviše promiču ponekad i neke ‘upitne’ naglaske u duhovnom životu. U tom smislu potrebne su još neke značajne inovacije, odnosno dopune što se tiče i temeljnih istina kršćanske vjere, naspram, na primjer, dosadašnjih ‘Šest istina’, odnosno ‘Pet crkvenih zapovijedi’ i dr. Zato molitvenik, za sada, upućuje vjernike na Katekizam Katoličke Crkve. Uneseno je i više novina u govoru o sakramentima, osobito što se tiče sakramenta pomirenja (ispovijedi), posebice ispita savjesti, i dr.

Program su vodili franjevački novaci čitajući neke orginalnije tekstove (molitve), a u glazbenom dijelu nastupila je Maja Tadić.

Skip to content