Predstavljena božićna poruka nadbiskupa Devčića

web-presicaU svetištu Majke Božje Trsatske u petak 18. prosinca održana je božićna konferencija za novinare na kojoj je predstavljena božićna  poruka riječkog  nadbiskupa i metropolita mons. dr. Ivana Devčića: „U Betlehemu nam se objavilo Božje milosrđe“, te najavljen svečani koncert „Božić je judi“.

Okupljene je na početku pozdravio domaćin, gvardijan franjevačkog samostana i čuvar svetišta Majke Božje Trsatske fra Antun Jesenović. Uz redovan pregled blagdanskih događanja, najavio je  da će u povodu Godine milosrđa, na blagdan Svete obitelji 27. prosinca u 18:30, riječki nadbiskup otvoriti jubilejska vrata u svetištu Majke Božje Trsatske. Trsatska bazilika u Godini milosrđa bit će crkva u kojoj će vjernici moći  dobiti potpuni oprost, kazao je gvardijan.

Razmišljanje nad božićnom porukom riječkog nadbiskupa predstavio je rektor katedrale, biskupski vikar preč. Matija Matičić. Središnje pitanje koje se provlači u nadbiskupovoj poruci glasi: “Što nam je činiti u Godini milosrđa?” Nadbiskup na ovo pitanje odgovara: “obnoviti svoju vjeru posebno u Božje milosrđe i nema nam drugog puta nego moliti zajedno s apostolima da nam Gospodin umnoži vjeru”, kazao je preč. Matičić.

U nastavku je istaknuo da milosrđe o kojem nam Isus govori, a nadbiskup objašnjava u svojoj poruci, zapravo je ljubav. Ali ne bilo kojoj i ne bilo kakvoj ljubavi. Riječ je o Božjoj ljubavi prema nama i svakomu osobno. Nadbiskup u svojoj poruci posebno potiče vjernike i sve ljude dobre volje da u godini Izvanrednog jubileja milosrđa više razmatraju otajstvo milosrđa i da u svom svakodnevnom životu budu svjedoci milosrdnog Božjeg lica u odnosu prema drugima, ali i u odnosu sa samima sobom. U svojoj poruci predlaže da bi se Godina milosrđa trebala slaviti ne samo u Crkvi, nego i u cijelomu društvu, jer ona ima i svoju snažnu ekumensku i međureligijsku dimenziju, ali i prepoznatljivu općedruštvenu vrijednost, jer potiče na veću solidarnost i čovjekoljublje u društvu, što je u skladu s Papinim riječima u Buli kada govori o tjelesnim i duhovnim djelima milosrđa, kazao je preč. Matičić. „A ona su: gladna nahraniti, žedna napojiti, siromaha odjenuti, stranca primiti, bolesna dvoriti, utamničena pohoditi i mrtva pokopati, kao i ona duhovna: dvoumna savjetovati, neuka poučiti, grešnika pokarati, žalosna i nevoljna utješiti, uvredu oprostiti, nepravdu strpljivo podnositi i za žive i mrtve Boga moliti. Ta su nam djela milosrđa siguran putokaz u življenju općeljudskih i kršćanskih vrjednota u raznim životnim situacijama, a posebno u današnjoj situaciji s migrantima i izbjeglicama u svijetu.”

Zaključno je istaknuo kako bilo bi dobro da u Godini Božjega milosrđa zaista napravimo taj pomak u sebi i počnemo drugačije gledati, posebno na opraštanje i ispovijed – kao na vrata koja vode k Gospodinu, koja vode prema klupi na kojoj ćemo Gospodin i ja zajedno sjediti i razgovarati, ili samo šutjeti i ne činiti ništa nego tek biti zajedno, osjećati zahvalnost što je Bog tako divan i nama blizak da ne samo da može prijeći preko svega, nego On i prelazi preko svega. A kad već onda boravimo u društvu te savršene i nama nedokučive Ljubavi, dopustimo sebi da od te Ljubavi nešto i naučimo. Ponesimo je u svojem srcu i pronesimo je svijetom tako da i svijet njome bude dotaknut, a posebno o blagdanu Božića, zaključio je preč. Matičić.

web-serafinTradicionalno, riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić uputio je božićnu čestitku na hrvatskom i talijanskom jeziku svim vjernicima i ljudima dobre volje. Trsatskim franjevcima zahvalio je na gostoprimstvu, ali i brizi za mnogobrojne hodočasnike, kao i pomoći oko organizacije Drugog susreta hrvatskih katoličkih obitelji. Ovom prigodom najavljeno je 22. izdanje svečanog božićnog koncerta „Božić je judi“ koji će se 26. prosinca s početkom u 20 sati održati u katedrali sv. Vida. Na kraju konferencije, posebnu čestitku nadbiskupu Devčiću u povodu 40 godina misništva i 15 godina biskupstva, kao i predstojećih blagdana, uputio je trsatski franjevac fra Serafin Sabol. U dirljivom govoru zahvalio je nadbiskupu na dugogodišnjem prijateljstvu i suradnji, a svoju čestitku zaključio je na kraju pjesmom u čemu su mu se pridružili svi sudionici konferencije za novinare.

Skip to content