Pranje nogu simbol je poniznosti
Kategorija:
Vijesti

Sastali smo se u dvorani najstarije riječke crkve koja u ovome gradu predstavlja dvoranu Posljednje večere, ali i svjesni da je svaka crkva dvorana Posljednje večere, rekao je riječki nadbiskup Ivan Devčić u četvrtak 2. travnja predvodeći Misu Večere Gospodnje u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Isus je na Posljednjoj večeri predao samog sebe pokazavši nam ljubav koja ne poznaje granice. Svaki oltar u svakoj crkvi  je stol na kojem je Krist blagovao sa svojim učenicima i za kojim je rekao da to čine njemu na spomen. To danas govori i nama, poručio je nadbiskup.

Kako bi dočarali ozračje u dvorani Posljednje večere možemo se poslužiti slikom oca ili majke koji su pred smrću. U tim trenucima roditelji više misle na svoju djecu nego na sebe. Postavljaju si pitanja: Kako  će njihova djeca dalje  živjeti? Hoće li se voljeti nakon njihove smrti? U tim trenucima djeci žele naglasiti važnost međusobne ljubavi i solidarnosti, kazao je nadbiskup.

„Kada je Isus dao učenicima zapovjed da ljube jedni druge želio je time da učenici ostanu u slozi, da budu braća, da budu jedno kao što je Isus jedno  sa svojim Ocem. Htio je da upamte riječi koje im je govorio, da čuvaju njegov nauk, da prihvate srcem i umom njegovu riječ, odnosno riječ njegova Oca.“

Govoreći o razlozima slavljenja Mise Večere Gospodnje podsjetio je da nam se Isus daje u komadiću kruha i kapi vina. Njegova želja je da među svojom djecom ima onih koji će se brinuti o njegovoj riječi i koji će tu riječ tumačiti i čuvati. To su svećenici, rekao je nadbiskup dodavši da je Isus želio da postoje oni koji će podsjećati zajednicu na onoga koji nas hrani. Zato je ustanovio svećenički red i zato je ustanovljena Euharistija.

Isus je puno govorio gestama i pranjem nogu pokazao nam je koliko nas ljubi, rekao je nadbiskup zaključujući propovijed. „Pranje nogu simbol je poniznosti. Isus se sagiba. Iz te geste vidljiva je neizmjerna Božja ljubav.“ Na kraju mise, podsjetio je na riječi koje je Isus tada izgovorio: “Što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste!” (Mt 25, 45) (S.B.)

Skip to content