Posmrtni ostaci mons. Juretića vraćeni u Domovinu
Kategorija:
Vijesti
JELENJE 19.12.2015. MISA I  SPROVOD SVECENIKU AUGUSTINU JURICICUSNIMIO: MARIN ANICIC
JELENJE 19.12.2015. MISA I SPROVOD SVECENIKU AUGUSTINU JURICICUSNIMIO: MARIN ANICIC

Posmrtni ostaci mons. dr. Augustina Juretića, zaslužnog grobničkog svećenika koji je 1954. godine umro u emigraciji, u Friburgu u Švicarskoj, u subotu 19. prosinca pokopani su u svećeničkoj grobnici u njegovoj rodnoj župi sv. Mihovila u Jelenju. Juretić je rođen 1890. u Martinovu selu, a umro je i pokopan prije 61 godine u Friburgu, gdje se za njegov grob brinula švicarska obitelj s kojom je prijateljevao. Prijenosom njegovih posmrtnih ostataka i pokopom u Domovini, u njegovoj rodnoj župi ispunjena je njegova želja, za što je posebno zaslužan svećenik Gojko Zovko, voditelj Hrvatske katoličke misije u Bernu. Sprovodni obredi počeli su misom zadušnicom u župnoj crkvi Jelenja, koju je kao i sprovodne obrede predvodio riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić, a okupili su se mnogi žitelji Jelenja te više riječkih svećenika, uz jelenjskog župnika vlč. Ivana Milardovića te vlč. Zovka i svećenici Riječke nadbiskupije podrijetlom Grobničani.

Nadbiskup Devčić je u propovijedi rekao da je mons. Juretić danonoćno radio za svoju Crkvu i Domovinu i za svoj narod, da je svojom pisanom riječi aktivno djelovao ne samo u Švicarskoj, gdje je živio, nego i u Belgiji, Austriji i Italiji. Iako odvojen od svoje rodne grude mons. Juretić nije nikada prestao misliti, moliti i žrtvovati se za svoj narod.

JELENJE 19.12.2015. MISA I  SPROVOD SVECENIKU AUGUSTINU JURICICUSNIMIO: MARIN ANICIC
JELENJE 19.12.2015. MISA I SPROVOD SVECENIKU AUGUSTINU JURICICUSNIMIO: MARIN ANICIC

Zbog toga su mnogi u njemu vidjeli heroja i mučenika u ljubavi prema Crkvi i Domovini, rekao je nadbiskup Devčić izdvojivši da se to vidjelo i po mnoštvu brzojava podrške, i od raznih uglednika, sa željama za ozdravljenje koji su mu sa svih strana svijeta stizali dok je bio u bolesničkoj postelji u Friburgu. Sve to govori, zaključio je, koliko su ljudi poznavali njegov rad i žrtvu i koliko su ga cijenili. Isto tako, rekao je da su nakon njegove smrti mnogi njegovi prijatelji i suradnici, mnogi koji nisu bili kršćanske vjeroispovijesti, svjedočili o njegovoj požrtvovnosti, nesebičnosti i odanosti Bogu i svom narodu, kao o čovjeku visokih ideala čiji spomen treba čuvati.

Mons. Juretić bio je istaknuti i angažirani svećenik, veliki  rodoljub, novinar, publicist i političar, školovao se u Domovini, Beču i Belgiji. Progonjen je bio od NDH, a kasnije mu ni jugoslavenske vlasti nisu dozvoljavale povratak u domovinu. Emigrirao je u Švicarsku u dogovoru s nadbiskupom Alojzijem Stepincem i Vlatkom Mačekom 1942. godine. Tome je prethodio njegov angažman u Pučkoj stranci, ali i uredništvu tjednika „Hrvatske straže“. Kad je odlazio u migraciju bl. Stepinac mu je rekao: „Dajem Vam blagoslov i molim Vas radite vani u obrani Boga i prava hrvatskog naroda. Ja mislim da se nas dvojica ovdje na zemlji nećemo više nikada vidjeti.“

Osim toga, u javnosti je manje poznato da je zahvaljujući intervenciji mons. Juretića kod Roosevelta i Churchila, Zagreb spašen od bombardiranja. Od 1947. godine izdaje „Hrvatski dom“ s ciljem informiranja hrvatske emigracije o događanjima u Domovini i inozemstvu. Radio je za „Seljačku bunu“ i „Free Europe“ te je u emigraciji napisao tri knjige i nekoliko brošura u obrani hrvatskog naroda i Crkve.

mons-juretić2Politički je djelovao u Švicarskoj, Belgiji, Austriji i Italiji gdje je bio usko povezan s demokratskom emigracijom. Cijeli njegov politički rad bio je usmjeren dobrobiti hrvatskog naroda te je jednom i napisao:“… putem, koji su nam pradjedovi kroz stoljeća zacrtali: požrtvovnošću, ustrajnošću, poštenjem raditi na oživotvorenju misli vodilje svih hrvatskih generacija: hrvatska državna samostalnost.“

Skip to content