Posjet delegacije iz Iraka
Kategorija:
Vijesti

Hrvatski državni arhiv, ICARUS (International Center for Archival Research) i Državni arhiv u Rijeci organizirali su 28. i 29. svibnja u Rijeci i Pazinu Međunarodnu arhivističku konferenciju: „Stanje i perspektive arhivske glagoljske baštine“. Međunarodnoj konferenciji prisustvovala je delegacija iz Iraka koja je izrazila želju posjetiti riječkog nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića. Tema susreta održanog u petak 29. svibnja u Nadbiskupskom domu u Rijeci bila je predstavljanje, međusobno upoznavanje i razmjena iskustava u području vjere, kulture i obrazovanja.

Nadbiskup Devčić je u pratnji biskupskog vikara vlč. Matije Matičića i osobnog tajnika vlč. Marka Šarića dočekao i ugostio delegaciju u Nadbiskupskom domu gdje ih je upoznao s poviješću Rijeke, Riječke nadbiskupije i s informacijama o životu i djelovanju mjesne Crkve. Nadbiskup je istaknuo izvrsnu suradnju u raznim prigodama i projektima s Islamskom zajednicom u Rijeci, predvođenu glavnim riječkim imamom Hajrudinom ef. Mujkanovićem. Također, naglasio je kako i glavni muftija Aziz ef. Hasanović često ističe i predlaže ‘hrvatski model suradnje i dijaloga’ za model ostatku Europe, ali i u Islamskim zemljama za položaj kršćana.

Nakon nadbiskupa Devčića nazočnima se obratio pomoćni kaldejski katolički biskup mons. Saleem Shamon Yaldo koji je izrazio zahvalnost riječkom nadbiskupu za izdvojeno vrijeme i prijem te je progovorio o životu, stanju i položaju kršćana u Iraku i poteškoćama s kojima se dnevno susreću pozivajući nadbiskupa i mjesnu Crkvu da trajno mole za njih. Dodao je kako Kaldejska katolička crkva služi liturgiju na starom aramejskom jeziku kojim je govorio Isus Krist.

Susretu su, uz nadbiskupa, iz delegacije prisustvovali: predsjednik Europskog udruženja crkvenih arhiva mons. Geatano Zito, veleposlanik Republike Hrvatske u Iraku Nj. E. Jerko Vukas, ravnateljica Hrvatskog državnog arhiva Vlatka Lemić, zamjenik ravnateljice Hrvatskog državnog arhiva Zlatko Draganović, ravnatelj Državnog arhiva u Rijeci Goran Crnković, ravnatelj Državnog arhiva u Pazinu Elvis Orbnanić te gosti iz Iraka: ravnatelj Akademije za humane znanosti u Bagdadu i član Vijeća za međunarodni dijalog pri Vatikanu o. dr. Jaje Ameer, tajnik Kaldejske katoličke patrijaršije u Bagdadu vlč. Tomas Sulaiman Bahnam, tajnik Vijeća za međunarodni dijalog pri Vatikanu o. Ghassan Dawood Mansoor i s. Hanna Afreem Ibraheem. Nakon susreta s nadbiskupom Devčićem delegacija je sudjelovala na misi u svetištu Majke Božje Trsatske. (M.M.)

Skip to content